Banjaluka se upisala među domaćine "Gastro turizma" u organizaciji "Kuhinjice" FOTO

Vedrana Kulaga Simić
Banjaluka se upisala među domaćine "Gastro turizma" u organizaciji "Kuhinjice" FOTO

Priljubljena uz moćni Vrbas, u sebi ima ono nešto što je čini posebnom u svako godišnje doba, ali mnogi će reći da je Banjaluka ipak najljepša u proljeće - kada diše punim plućima, slavi Spasovdan, svoju krsnu slavu i biva domaćin svima onima koje put nanese na njenu adresu. U luku tradicije, dobrih ljudi, čarobnih mirisa i ukusa domaće i internacionalne kuhinje zaplovili su i gosti sedmog "Gastro turizma", u organizaciji "Kuhinjice", koji je ove godine održan upravo u najvećem gradu Srpske.

Novo druženje počelo je u predvečerje Spasovdana, slave grada, gdje je više od 25 banjalučkih restorana izložilo svoje specijalitete na stolu dugačkom čak 50 metara ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Gotovo nepregledna trpeza, prepuna dobre, mahom domaće krajiške hrane i rakija vrhunskih domaćina, mamila je izgledom dok su se mirisi širili Gospodskom i okolnim ulicama.

Za slavskim stolom mjesta je bilo za sve koji su se te večeri našli u srcu grada, a uz prateći bogat kulturno-umjetnički program izabrana je najljepša slavska pogača i poslužena su piva iz kućne radinosti, svi ujedinjeni u jednom cilju - da Banjaluku predstave u njenom najboljem svjetlu. To se čulo i od Žane Arsić, predstavnice Zanatsko-preduzetničke komore banjalučke regije koja je uz grad bila domaćin ovogodišnje slave, a nije se dvoumila ni kada je poručila da Banjaluka slavi u svakom pogledu.

- Svaki restoran je specifičan i svaki ima svoju ponudu delicija i proizvoda sa najboljih adresa. Gastronomska ponuda ovog grada je veoma bogata - istakla je Arsićeva baš u vrijeme kada su posebnu čar Banjaluci, tradicionalno uz zvuke trube, dali i maturanti svojom mladošću, otmjenošću i svečanim koracima.

Da se u gradu na Vrbasu čuva stara, ali i piše nova tradicija, poručio je i prvi čovjek Banjaluke Draško Stanivuković.

- Važno nam je da slavu, krsnu svijeću, običaje pronosimo kroz generacije. Imamo slobodu, a borimo se kroz budućnost - rekao je Stanivuković.

Dugačku trpezu drugog dana slave zamijenila su brojna druga dešavanja u kojima su mediji iz cijele BiH, okupljeni pod kapom "Kuhinjice", među kojima i ekipa "Glasa Srpske", uživali na banjalučkim ulicama, u kafićima i restoranima te se na licu mjesta uvjerili u magiju koja opija sva čula.

"Ćevap fest" je utolio dnevnu glad i omamio nepca taman koliko je trebalo - dok kazaljke na satu nisu pokazale da je vrijeme za večeru. Prijateljski spoj Krajine i Hercegovine i ovaj put, kako to i dolikuje, bio je u hotelu "Courtyard by Marriott". Idealnom mjestu za savršene delicije.

Hotel sa četiri zvjezdice nudi moderno uređen smještaj i brojne sadržaje kao što su vrhunski foaje i restoran u okviru objekta u centru grada.

Dok je moderni ambijent vrhunskim glasom upotpunjavala Maja Tatić, vrijedni ugostitelji su redali očaravajuću, i izgledom i ukusom, hranu na stolove, a ni ovo druženje jednostavno nije moglo da prođe bez vina.

Bojana Jovičević, tehnolog u vinariji "Pajić", prezentovala je dvije bijele i jednu crvenu sortu njihovih očaravajućih vina, rekavši da hrana i vino imaju posebne veze, ali da ih je potrebno na pravi način upariti.

- Hrana i vino ne smiju da ugrožavaju, već treba da upotpunjuju jedno drugo - naglasila je.

Najbolje iz svojih podruma predstavila je i vinarija "Anđelić" s juga Srpske, iz Trebinja. Imaju oko 38 hektara pod vinogradima, a za njih se nadaleko čulo. Ne kriju da im je veoma važno da se i na ovaj način promovišu i predstavljaju građanima Srpske, ali i svima koje put nanese u ove krajeve.

- Uz vinariju, promovišemo i naše lokalne sorte - "vranac" i "žilavku" kao i sve što naša regija može da ponudi, uključujući i gastro ponudu koju zajedničkim snagama nastojimo podići na što viši nivo - zaključila je Elena Anđelić.

Savjetnica gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo je istakla da je Banjaluka sva u znaku raznolikih manifestacija, od karnevala, moto-festa, festivala guslara do dječijeg sajma.

- Čast nam je što je upravo Banjaluka domaćin manifestacije "Gastro turizam 2023". Naš grad u posljednjih nekoliko godina bilježi značajan broj turista, a lani je oboren rekord i kada je u pitanju popunjenost smještajnih kapaciteta i broj posjeta gradu. Ciljamo ka tome da i ove godine ponovo srušimo rekorde jer je Banjaluka zaista uložila mnogo u svoj razvoj i pozicioniranje na turističkoj mapi. Ispunjavamo ono iz naše promotivne poruke, a to je da je ljeto za more, zima za planinu, a proljeće definitivno za Banjaluku - naglasila je Šukalova podsjećajući da je od ove godine u funkciji i panoramski turistički autobus, da je u toku gradnja prvog vidikovca iznad grada, ali i da su bili domaćini velikog teniskog turnira Srpska open.

Zahvaljujući svima na dolasku, direktorica "Kuhinjice" Zorica Đukić je poručila da su i ovaj put dali sve od sebe da pokažu najbolje strane sredine u kojoj su organizovali gastro susrete, uz jasnu poruku da Srpska u svakom kraju ima čime da se pohvali.

- "Kuhinjica" nastavlja sa svojim aktivnostima, svojom školom kuvanja, a vrlo brzo prelazimo i na onlajn, uživo kuhanje. Ovo je sedma godina kako se družimo, a svako druženje u današnje vrijeme je veoma bitno - istakla je Đukićeva.

I dok je do kasno u noć trajalo druženje, već se polako naziralo pitanje - gdje ćemo se sresti osmi put po redu, ko će nam biti novi domaćini i čime će nas, kao i svi prethodnici, očarati.

Francuska kuhinja

Posljednji dan trodnevnog "Gastro turizma" bio je rezervisan za "Kuhinjicu" u kojoj je upriličen kurs francuske kuhinje i, naravno, roštilja. Druženje novinara i pomalo takmičenje čiji će tanjir biti ljepši, a i puniji pretvorilo se u sjajnu zabavu. Kao šlag na tortu stigao je urnebesno zanimljiv Banjalučki karneval, gdje se ljepoti boja, maski, muzike i veselja teško nazirao kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana