Banjalučki startap osvaja svjetsko tržište

nezavisne.com
Banjalučki startap osvaja svjetsko tržište

Banjaluka - Energetske kompanije u BiH s lakoćom mogu smanjiti gubitke na mreži, pronaći nelegalno korištenje energije i predviđati potrebe za njenom proizvodnjom.

To je samo dio benefita koje im pruža revolucionarni domaći proizvod – Platforma X, osmišljen, dizajniran i razvijen u Banjaluci, u firmi “Dwelt”, iza koje stoji 20 pažljivo odabranih programera, s ukupno više od 150 godina iskustva.

“Nezavisne” su od svog nastanka podržavale uspješne ljude s kvalitetnim idejama, a u potrazi za takvim primjerima došli smo do ove banjalučke kompanije.

Uvjerili smo se da njeni dosadašnji rezultati, ali i planovi, dokazuju da se i na našim prostorima mogu nizati uspjesi, tako da smo odlučili detaljnije ispitati kako se ova firma izdvojila od niza sličnih i postala jedinstvena na našem tržištu.

 

Trag u istraživanju bila nam je informacija da je softversko rješenje kreirano u “Dweltu” počela da implementira jedna od najvećih regionalnih IT kompanija.

Platforma X, namijenjena za green, smart energy provajdere, predstavlja “Dweltovu” viziju digitalne transformacije energetskih kompanija na području čitave Evrope, a ne samo BiH.

Međutim, u BiH će potreba za njom postati sve izraženija. Naime, otvaranje tržišta, koje predstavlja našu obavezu, stvara potrebu za naprednijim softverom, a na prvo mjesto stavlja kupca energije, koji ima dodatne zahtjeve - od praćenja potrošnje u realnom vremenu do pristupa svojim podacima putem mobilnog uređaja.

To predstavlja veliki izazov za energetske kompanije, ali na sve te zahtjeve može odgovoriti Platforma X, čiji je analitički dio baziran na doktoratu jednog od zaposlenih i sadrži automatski “data celan up”, što u osnovi znači da se pokretanjem projekta podaci iz svih izvora objedinjuju - otkrivaju se zakonitosti unutar podataka, eliminiše se redundantnost i slično.

Konkretno, to u praksi donosi smanjenje gubitaka na mreži, pronalaženje nelegalnog korištenja energije (krađa struje), praćenje potrošnje energije u realnom vremenu, predviđanje potreba za energijom, izradu energetskih profila prostora, objekata, ulica, naselja, gradova, podršku za punjače za električna vozila i slično.

Ili, da sumiramo, ova platforma je prva na tržištu koja povezuje snabdjevača energijom, pametno brojilo i korisnika, ali može imati i širu primjenu pa, primjera radi, pruža i podršku za punjače električnih vozila i omogućava smart billing...

Sve to je omogućio “Dwelt”, startap koji, dakle, ima vlastitu softversku platformu namijenjenu za energetski sektor (toplotna energija i električna energija s posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije).

“Dwelt” je po mnogo čemu specifičan pa se, primjera radi, nisu fokusirali na outsourcing, već na samo jedan proizvod, odnosno vlastitu softversku platformu.

“Za manje od dvije godine postojanja, 'Dweltova' Platforma X Dž postala je prepoznatljiva, prije svega, na tržištima DACH regije, odnosno u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, a u toku su pregovori s partnerima iz Dubaija za tržišta Bliskog istoka i Afrike”, navodi Stefan Krneta, osnivač firme “Dwelt”.

“Dwelt” ni po čemu nije sličan nijednoj firmi u BiH, već je pravi primjer uspješnog startapa u evropskim okvirima.

Svako od pitanja, poput onog kako i zašto je ova kompanija nastala, kako djeluje i šta su joj ciljevi, donosi zanimljive odgovore.

Iza “Dwelta”, sa svojim saradnicima, stoji upravo tridesetogodišnji Stefan Krneta, koji se, nakon 10 godina života u Beču, vratio u Banjaluku, što je samo po sebi jedinstven primjer.

Zanimljivo je i da je Krneti ovo drugi startap projekat, a prvi je prošao tri runde finansiranja, s tim što je jedan od investitora bio austrijski milijarder Daniel M.

“Dwelt” već bilježi impresivne rezultate, pa su tako za prvu rundu finansiranja interes pokazale tri njemačke kompanije, odnosno dva venture capital fonda i jedna međunarodna korporacija. Zasluga je to i predanog timskog rada.

“'Dwelt' tim čini 20 briljantnih programera s ukupno više od 150 godina iskustva. Moj stav je da ne postoje najbolji ljudi, jer kako reći da li 'Apple' ili 'Google' imaju bolje ljude? Naime, postoje najbolji sistemi koji omogućavaju da neko ostvari maksimalan potencijal”, navodi Krneta.

A, oni se od ostalih kompanija, između ostalog, razlikuju upravo i po načinu organizacije - “Dwelt” se opredijelio na holacracy sistem upravljanja, a ne na klasičan, hijerarhijski način organizovanja.

Svojim najvećim doprinosom u “Dweltu” smatraju to što ljudima, pogotovo mladim, mijenjaju pogled na IT biznis i pokazuju da je moguće živjeti od vlastitog tehnološkog proizvoda.

Uvjerili su se u to i njihovi radnici, uključujući i dva programera koji su radili u Beogradu, a zatim se odlučili preseliti u Banjaluku, te nove radne pobjede nizati u timu “Dwelta”.

“Smatram svojim ličnim uspjehom, a pogotovo uspjehom firme, što smo u ovoj godini počeli i da uvozimo kadar. Odnosno, već dva radnika su nam došla iz Beograda, koji se i sam suočava sa deficitom stručnjaka. Za oba radnika presudni su bili uslovi rada, način organizacije kompanije, tehnologije koje se koriste i fokusiranost na razvoj proizvoda. Može se reći da su kultura i vizija firme bili odlučujući faktor”, ističe Krneta.

Dok mnogi odlaze iz BiH, programeri iz Srbije su upravo u Banjaluci prepoznali dobru stanicu za nastavak građenja svoje karijere. Takvi primjeri nisu česti, pogotovo ako se zna koliko je IT stručnjacima primamljivo zapadnoevropsko tržište.

“Objektivno, postoji trend odlaska kadrova. Smatram da je jedan od uzroka odlaska mladih kadrova upravo činjenica da nam je IT industrija bazirana na outsourcingu, što koči inovativnost i smanjuje mogućnost stručnog usavršavanja. Što je najopasnije po ovaj sektor, ne stvara inteligenciju potrebnu za razvoj tehnoloških proizvoda”, smatra Krneta, čiji tim je ponosan vlastitim softverskim rješenjem, nazvanim Platforma X.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana