Amerikanci zaplijenili 13 tona ljudske kose, vjerovatno pripadala kineskim zatvorenicima

GS
Amerikanci zaplijenili 13 tona ljudske kose, vjerovatno pripadala kineskim zatvorenicima

Američka granična policija zaplijenila je 13 tona perika napravljenih od ljuske kose.

CNN piše da je u luci Njujork zaplijenjeno 13 tona ljudske kose, a pošiljka je stigla iz Xinjianga iz Kine. Ova zapljena je pokrenula pitanje o potencijalnom kršenju ljudskih prava koje se odnosi na prisilni rad i zatočeništvo. Vrijednost zaplijenjene robe je veća od 800.000 dolara.

Xinjiang je autonomna ruralna regija na sjeverozapadu Kine u kojoj živi 11 miliona Ujgura, uglavnom muslimana s prepoznatljivom kulturom i jezikom. Američki State Department procjenjuje da je zatočeno više od milion Ujgura u kampovima u Xinjiangu gdje su navodno izloženi torturi, okrutnosti i nehumanom tretmanu kao što su fizičko i seksualno zlostavljanje, prisilni rad i ubijanje.

Nekadašnji zarobljenici su za CNN rekli da su slabo spavali, da su bili gladni te da su prisilno primali injekcije.

Ovo je drugi put ove godine da je američka granična policija zaplijenila proizvode iz Kine za koje se sumnja da su napravljeni od kose zarobljenika.

Kina je kritikovana zbog tretmana Ujgura, a u junu je američki predsjednik Donald Trump potpisao dokumente koji predviđaju kažnjavanje Pekinga zbog represije etničke manjine.

Međutim, prema novoj knjizi Johna Boltona pod nazivom "The Room Where It Happens", Trump je navodno rekao kineskom predsjedniku Xi Jinpingu 2019. godine da treba "nastaviti izgradnju kampova" te da je to "ispravna stvar".

Kit viđen kod Luštice
Kit viđen kod Luštice
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana