Američka ratna tvrđava "Boing B-52" vedri i oblači u svakom dijelu svijeta

Goran Ajder
Američka ratna tvrđava "Boing B-52" vedri i oblači u svakom dijelu svijeta

Kada je započeta gradnja ovog gorostasa nije se razmišljalo o odbrani već o napadu iako je to objašnjeno u američkoj javnosti kao čuvanje odnosno kao prva odbrana Sjedinjenih Američkih Država.

"Boing B-52" zamišljen je da djeluje u slučaju opasnosti od rata po Sjedinjene Američke Države ali to se nije odnosilo samo ako je u pitanju američko tlo, nego uopšteno ako bi Sjedinjene Američke Države osjetile opasnost po svoje vitalne nacionalne interese i izvan granica SAD-a.

B-52 je Američka pesnica koja vedri i oblači skoro na svim dijelovima planete izgrađen je da bi nametnuo ili odredio interese Sjedinjenih Američkih Država. B-52 je moć države koja ga posjeduje on je izgrađen da bi nametao volju zemlje koja ga posjeduje to je dovoljno znati o kakvom avionu se radi.

Istorijski gledano avion koji je bio njegov prethodnik B-29 kasnije B-50 izbacio je najsmrtonosniji tovar u istoriji čovječanstva pred kraj drugog svjetskog rata na Japan tačnije Hirošimu gdje je u jednom momentu jako mnogo ljudi stradalo kako od eksplozije tako i od posljedica smrtonosnog zračenja, brojka stradalih Japanaca iznosi oko 250 000 koji su tako reći zbrisani sa lica zemlje dejstvom atomske bombe.

B-52 je gorostas na nebeskom prostranstvu koji niko ne bi želio da ga ugleda u njegovoj apokaliptičnoj ulozi. B-52 je nasljednik B-50 koji je imao turbopropelere nakon toga su Amerikanci proizveli naprednije i bolje mlazne motore Pratt & Whitney J-57.

Razlika između starog i novog bombardera vizuelno je velika, najveća razlika je u nekadašnjim propelerima odnosno motorima tj. novim mlaznim motorima, zakošenim krilima, vertikalnom stabilizatoru, itd. Iako je riječ o potpuno novom i modernizovanom bombarderu B-52 postoji vizuelna sličnost sa prethodnikom.

Nastanak novog bombardera B-52 nastao je nakon Drugog svjetskog rata kad je američko ministarstvo odbrane odlučilo potpunu modernizaciju dotadašnjeg legendarnog bombardera B-50 uslov je bio da mora preletjeti do 8.000 km, a uz to mora imati mogućnost nošenja atomske bombe do pet tona, 1968. godine "Boing" osvaja trku u gradnji novog američkog bombardera koji će naslijediti dotadašnjeg.

U trci Amerikanaca i Sovjeta kad su bombarderi u pitanju B-52 obavio je više testova od sovjetskih kolega, izbacio je čak i hidrogensku-termonuklearnu bombu koja je 200 puta jača od bombe koja je bačene na Nagasaki a ostrvo na koje je izbačena je Bikini atol.

Nakon Drugog svjetskog rata američki bombarder bio je namijenjen za eventualni kontranapad na tadašnji Sovjetski Savez od koga su Sjedinjene Američke Države imale veliki strah pogotovo kad se to odnosilo na vrijeme hladnog rata. Američki bombarderi su u to vrijeme imali zadatak da patrolira evropskim nebom i bude u pripravnosti za eventualni kontranapad na Sovjetski Savez da isporuče apokaliptični tovar.

Operacija patroliranja američkog ratnog vazduhoplovstva obustavljena je nedugo zbog tri nesretna slučaja pri kojem su izgubili tri bombardera, a na mjestima gdje su pali ostao je veliki problem u vidu veće radijacije.

U Vijetnamskom ratu B-50 bombarder imao je presudnu ulogu da bi Sjedinjene Američke Države dobile takoreći kapitulaciju od Vijetnama na papiru i terenu iako je to sve diskutabilno kad je istorija u pitanju ili po onoj narodnoj "istoriju piše propaganda rijetko kad pobjednik".

Napadi na Vijetnam nisu bili toliko sjajni jer su Amerikanci imali gubitke koji im nisu išli u neku pozitivnu statistiku gubitaka. Vijetnamci su imali moćne projektile zemlja-vazduh sovjetske proizvodnje dometa do 30 kilometara a tadašnji B-50 imao je operativnu visinu do 15 kilometara.

Nakon svih ovih dobrih i loših strana američkog bombardera, američki predsjednici založili su se za gradnju potpuno novog bombardera nasljednika B-50, koji će biti mnogo moćniji u svakom smislu od prethodnika kao i drugih protivnika.

B-52 je 1990 godine učestvovao u Iračkom ratu pod nazivom "Pustinjska oluja" pri kojem je koristio najnoviju visokosoftiniciranu tehnologiju u vidu radara, kao i korišćenje krstarećeg projektila AGM86C koji su mu dodatno ugrađeni, nakon toga dolazi i daljna modernizacija bombardera 2015 godine pri čemu je urađena digitalizovana oprema uz satelitsko prećenje bombardera.

Tehnički podaci B-52 Stratofortess B-52 (464-67) izveden prvi uspješan let 15 april 1952 godine, samo u operativnoj upotrebi Američkog ratnog vazduhoplovstva, posada 5, raspon krila 56,4 m, dužina 49,05 m, visina 12,40 m, težina praznog 83,250 kg, maksimalna poletna težina 219,600 kg, maksimalna brzina sa motorima Pratt & Wxitney TF-33- P3 1032 km/h, plafon leta 15,150 m, naoružanje top kalibra 20 mm kojim se upravlja radarom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana