Ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac: Cijelom Balkanu mjesto je u EU

Srna
Ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac: Cijelom Balkanu mjesto je u EU

SARAJEVO - Ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac rekla je u intervjuu Srni da njena zemlja ima “iskreni i izvorni interes” da cijeli region bude u EU, a BiH funkcionalna, razvijena i uspješna.

Bukinčeva smatra da BiH može ispuniti zadatke koji su pred njom da bi dobila kandidatski status, te da je BiH opredijeljena za EU i da je na operativnom planu ta spremnost zabilježena.

“EU je pružila i finansijska sredstva i podršku zemljama zapadnog Balkana i BiH. Ovdje djeluje jedna od najvećih evropskih delegacija koje EU ima u svijetu. Prema tome, jasno je u kom smjeru će ići proces. Epidemija je pogodila sve nas i svi ćemo osjetiti te posljedice, ali samo zajedno možemo to prevazići”, rekla je Bukinčeva.

Istina je, navela je ona, da su okolnosti u ovom trenutku veoma teške za sve zbog globalne krize.

“Treba početi od konsenzusa koji postoji u društvu i politici. Evropski put BiH nema alternative. To je odluka ove politike, ove zemlje. To je jedan dio priče. Drugi dio priče je uvjerenje država članica EU da je BiH mjesto u EU. Mislim da bi to trebao biti dovoljan podstrek”, konstatovala je Bukinčeva.

Ona je istakla da je bilo nekoliko poteza predstavnika vlasti koji su pokazali namjeru za mobilizaciju političke volje da se “neke stvari pomaknu sa mrtve tačke”, ubrzaju procesi, te donesu odluke koje bi mogle na jesen, kada EU bude ponovo raspravljala o kandidaturi BiH, pokazati konkretne rezultate i pomake.

Upitana da li će Slovenija kao članica EU pomoći BiH da prevaziđe poteškoće na koje nailazi kada je riječ o ispunjavanju 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije, ona je rekla da Slovenija stoji uz BiH od samog početka.

“Riječ je o iskrenom i izvornom interesu Slovenije da cijeli region bude u EU, da ne bude velikih razvojnih razlika između zemalja. Nama je u vitalnom interesu funkcionalna, razvijena i uspješna BiH. Nema strateškog dokumenta spoljne politike Slovenije, a da u njemu nema zapadnog Balkana i BiH. Pomoći BiH, znači pomoći svima nama. To je neupitno”, rekla je Bukinčeva.

Ona je dodala da je prijateljska pomoć Slovenije na raspolaganju ukoliko bude potrebna, da je tako bilo u prošlosti i da se ta opredijeljenost politike njene zemlje neće mijenjati.

Na konstataciju da je Hrvatska uvela posebne mjere kada je riječ o ulasku građana BiH na prostor ove zemlje, Bukinčeva je istakla da nije medicinski stručnjaka, ali da zna da je najefikasnija metoda odbrane od širenja virusa samoizolacija.

“Odluke koje su usvojene u pojedinim zemljama su usmjerene u tom pravcu. Svaka takva odluka tiče se svakog pojedinca. To je, ipak, pandemija. To nije samo sistemska stvar, nego dotiče svakog pojedinca, svakog čovjeka. Svi smo pogođeni ali nismo svi u jednakom položaju. To je očigledno. Neko ko želi putovati u Hrvatsku ili neko ko možda ima porodicu u Hrvatskoj, to predstavlja problem, ali ipak treba razumjeti da su to neophodne mjere. U trenutku kada ne budu više potrebne smatram da će biti i ukinute”, rekla je Bukinčeva.

Na pitanje koje testove na virus korona priznaje Slovenija kada je riječ o epidemiji virusa korona, ona je rekla da je Slovenija zbog povećanja broja unesenih infekcija odlučila da priznaje testove koji su urađeni u EU.

“Bili smo dosta otvoreni. Otvorili smo i granice kada je bila epidemiološka situacija pogodna, ali kada se to pogoršalo brzo smo na to reagovali i sada je Slovenija, odnosno Vlada Slovenije, odlučila da priznaje testove koji su urađeni u zemljama članicama EU”, rekla je Bukinčeva.

Ona je navela da će biti obilježeno deset godina od početka procesa Brdo-Brioni biti, na koje su pozvani i članovi Predsjedništva BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana