Agencija za osnaživanje žena: EU će rodnu ravnopravnost postići 2080. godine, a BiH i kasnije

Srna
Agencija za osnaživanje žena: EU će rodnu ravnopravnost postići 2080. godine, a BiH i kasnije

SARAJEVO- EU će postići rodnu ravnopravnost za 60 godina, dok će se u BiH duže čekati na ostvarivanje jednakih nivoa rodne ravnopravnosti, a cilj projekta "Instrument za rodnu ravnopravnost - za BiH u EU bez rodnih stereotipa" jeste upravo smanjenje broja godina u kojim će BiH ostvariti rodnu ravnopravnost, saopšteno je iz Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH.

Prema indeksu rodne ravnopravnosti za 2020. godinu Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost, svake dvije godine rodna ravnopravnost napreduje za jedan odstotni bod.

Glavni cilj projekta, koji će u naredne dvije godine sprovoditi Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH sa projektnim partnerima, jeste pružanje podrške rodnim institucionalnim mehanizmima u BiH, s ciljem unapređenja poštovanja i pridržavanja međunarodnih standarda rodne ravnopravnosti i pravne tekovine EU u području rodne ravnopravnosti.

Na onlajn radionici o temi "Uvodna radionica: utvrđivanje prioriteta i aktivnosti" obilježen je početak ovog projekta, ukupne vrijednosti 550.000 evra, od kojih je 500.000 evra bespovratnih sredstava obezbijedila EU.

Na radionici, koja je održana početkom novembra, okupili su se predstavnici projektnih partnera, uključujući Agenciju za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH, džender centre Federacije BiH i Republike Srpske i Direkciju za evropske integracije.

Uvodnu radionicu je otvorio šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini, izrazivši očekivanja da će ovaj projekat doprinijeti ispunjavanju politika rodne ravnopravnosti u BiH i obezbijediti da rodna ravnopravnost u potpunosti bude dio procesa donošenja odluka i programiranja IPA fondova.

"Želimo da obezbijedimo da žene i djevojčice aktivno učestvuju u svim aspektima društva jer samo zajedničkim snagama možemo postići održiv razvoj za sve. Poštovanje rodne ravnopravnosti u svim sferama, ispunjavanje međunarodnih i standarda EU, te naš zajednički rad i saradnja, imaće ključni značaj na putu približavanja BiH EU", istakao je Vanini.

Predstavnik Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH Dejvid Sonders izjavio je da podrška vlastima da u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste finansijske investicije EU u poboljšanje statusa žena i muškaraca, djevojčica i dječaka, čini ovaj projekat jedinstvenim.

"Sprovođenjem ovog projekta obezbijediće se da investicije EU zadovolje različite potrebe svih građana, posebno žena i djevojčica, te ljudi koji žive u udaljenim zajednicama, i to u jednakoj mjeri u kojoj se pruža podrška muškarcima i dječacima u urbanim područjima", izjavio je Sonders.

U fokusu radionice bilo je i utvrđivanje narednih projektnih aktivnosti, kao i definisanje sektora na koje će se prvo obratiti pažnja.

Sektori koji budu prvi izabrani biće od velikog značaja za socio-ekonomski položaj žena i muškaraca, kao i za prava žena u BiH.

Iako će se projekat zasnivati na sektorskom pristupu, akcenat će biti na uvođenju rodnih politika u prioritetna područja reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana