Agencija AP o protestu Srbije kod EU zbog slavnog naučnika: Tesla se izjašnjavao kao Srbin

Tanjug
Agencija AP o protestu Srbije kod EU zbog slavnog naučnika: Tesla se izjašnjavao kao Srbin

BEOGRAD - Agencija AP prenijela je vijest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija američki naučnik srpskog porijekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat.

Agencija navodi da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas izjavio da je protestna nota upućena u Brisel, nakon što je na stranici EU za obrazovanje djece Tesla predstavljen kao “poznati Hrvat”.

AP navodi da je Tesla bio etnički Srbin, da je rođen 1856. godine u Austrijskom carstvu, na teritoriji današnje Hrvatske, i da je veći deo života proveo u inostranstvu, radeći u Budimpešti i Parizu prije nego što je 1884. emigrirao u SAD, gdje je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine. AP takođe ukazuje da su u istorijskim zapisima citirane Tesline riječi da je ponosan na svoje srpsko porijeklo i svoju hrvatsku domovinu.

Teslina nacionalnost dugo je bila jedan od razloga za spor između susjednih balkanskih rivala Srbije i Hrvatske, koje su nekada bile dio jugoslovenske federacije koja se raspala u građanskom ratu devedesetih, navodi AP i dodaje da je Hrvatska članica EU, dok Srbija želi članstvo u Uniji. Agencija dodaje da se Teslin pepeo čuva u Muzeju Nikole Tesla u glavnom gradu Srbije i da su njegove skulpture izložene u Beogradu i glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmjenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio- tehnologijom.

Proizvođač automobila “Tesla” je dobio ime po njemu, ukazuje AP.

Agencija dodaje i da ministar kulture Srbije zatražio izvinjenje od EU zbog “lažnog” predstavljanja Teslinog porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana