Zlatibor - planina kojoj ćete se uvijek vraćati FOTO

Jana Kezić
Foto: Jana Kezić

Nepregledni tihi pašnjaci, zalazak sunca, borova šuma i svjež vazduh, pune trpeze, ukusna hrana te bezbrojna druga prirodna i kulturna bogatstva simboli su Zlatibora, poznatog klimatskog lječilišta, gdje svako može pronaći nešto za sebe.

Ova planina, ali i park prirode, osim što je klimatsko lječilište veoma je poznato kao ljetovalište te spada među jednu od omiljenih destinacija za zimovanje. Prema starim pričama, ova planina dobila je ime po pašnjacima kojima jesen daruje zlatne boje, zbog čega su seljaci pašnjake nazivali zlatnim, a kako su u blizini rasli borovi, nastala je složenica - Zlatibor.

Planina se nalazi na sjevernom dijelu Starog Vlaha, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Polimlja, a obuhvata predjele tri opštine Republike Srbije, a to su Čajetina, Užice i Nova Varoš.

Ova planinska ljepotica Srbije bila je odredište dokonih i bogatih još od sredine 17. vijeka te mjesto privremenog boravka onih koji su, prije svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju, a tijelo puni energijom. Ipak, pravi turizam, kako mještani prepričavaju, razvio se tek nakon što je ovu planinu posjetio nekadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović.

Iz najvećeg grada Srpske do ove predivne oaze potrebno je preći 358 kilometara (Banjaluka - Prnjavor - Tuzla - Karakaj - Zlatibor) pa oni koji se odluče na ovaj put ići svojim automobilom, u prosjeku treba da izdvoje oko 70 evra za gorivo. Na Zlatibor se ne isplati otići bez minimalno dva dana boravka, a cijene smještaja u apartmanima za jedan vikend se kreću od 56 do 90 evra. Moguće je pronaći smještaj za svačiji džep, u zavisnosti od zahtjeva. Međutim, pojedinci negoduju i kažu da je ova predivna planina postala gradilište, jer je polako preplavljuju hoteli i moteli. Bez obzira na takve tvrdnje, čar odlaska na Zlatibor leži u tome što nudi i planinski i urbani sadržaj te odaje utisak da niste na klasičnoj planini. Na Zlatiboru ima toliko toga da se posjeti, ali najvažnije je udahnuti duboko i pročistiti pluća, protegnuti leđa, razbistriti misli, a potom omastiti brke čuvenim zlatiborskim kajmakom i pršutom. Nakon toga može i avantura.

Najvažnije jedino pravilo i nešto što se zaista mora ispoštovati je to da se obuje udobna obuća te ponese dobro raspoloženje, a ostalo sve dođe spontano.

U ovoj avanturici ekipa “Glasa Srpske” prepješačila je neke lokacije koje zaista vrijedi posjetiti.

Za početak je bitno napomenuti da je boravak na Zlatiboru nemoguć bez tople odjeće, a najbolji izbor je njihov autentični džemper “sirogojno” koji krase prepoznatljive šare, a osim što je topao, sjajno izgleda na fotografijama.

Prvi izbor za obilazak svakako je sam centar Zlatibora, koji obiluje najrazličitijim atrakcijama, restoranima, šetalištima, kao i divnim vještačkim jezerom u srcu mjesta, Ribničkim jezerom, napravljenim od rijeke Crni Rzav, u kojem nije dozvoljeno kupanje, ali i sama šetnja i boravak oko njega krijepi i smiruje. U večernjim časovima na ovoj fontani bivaju prikazani sadržaji slika i muzike u kombinaciji, od čijih prizora zaista staje dah. Za ručak u nekom od restorana za četiri osobe potrebno je izdvojiti od 25 do 40 evra, a kada je riječ o poslasticama, na ovoj planini veoma je poznata palačinka od pola metra. Osim centra zanimljivo je obići i spomenik na Šumatnom brdu, što je svakako pravi izbor kada su u pitanju kraće šetnje. Ovaj spomenik je podignut partizanima koje su ubili okupatori u Drugom svetskom ratu, a udaljen je svega nekoliko kilometara od centra Zlatibora. Staza koja vodi do spomenika je uređena i osvijetljena, što šetnju čini veoma ugodnom i pogodnom za svakoga od sedam do 77 godina.

Na ovoj planini posebno važno je posjetiti i obići zlatiborsku gondolu, koja je zvanično u rad puštena prošle godine. Sa svojih impresivnih devet kilometara trase, preuzela je titulu najduže panoramske gondole na svijetu. Zlatiborska “zlatna” gondola povezuje centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, što je ujedno i najviši vrh planine, odakle se pruža nezaboravan pogled pa je popiti kafu na tom mjestu pravi užitak. Gondola turistima pruža nezaboravan doživljaj, više od pola sata uživanja u živopisnim pejzažima Zlatibora, koliko traje vožnja u jednom pravcu. Ova panoramska žičara prelazi preko najljepših planinskih pejzaža, a najatraktivnija vožnja je preko Ribničkog jezera. Na tom jezeru nalazi se i međustanica, gdje je moguće napraviti pauzu i uživati u ljepoti pejzaža i umirujućem svjetlucanju vode, koje svakog posjetioca ispunjava mirom i blaženstvom. Gondola je za posjetioce otvorena svakog dana, a sa radom počinje od 10 sati, dok je cijena za odrasle oko 20 KM, a za djecu oko 10 KM.

Za kraj da začinite boravak, naša preporuka je da posjetite Stopića pećinu, koja se nalazi nedaleko od centra Zlatibora, između sela Rožanstvo i Trnava, na par stotina metara udaljenosti od puta Zlatibor - Sirogojno. Pećina predstavlja nešto potpuno neobično, zagonetno i nesvakidašnje. Dio je sela Rožanstvo, a kroz nju protiče Trnavski potok koji u unutrašnjosti pećine pravi bazene i virove. Osvjetljenje je izuzetno i ono pojačava čaroliju ovog mjesta. Ulaz košta tri KM.

Narodna nošnja

Šetajući centrom Zlatibora mogu se zateći umjetnici, koji, obučeni u zlatiborsku narodnu nošnju, sviraju neke od tradicionalnih instrumenata, poput harmonike, usne harmonike i gusala.

Zlatiborska narodna nošnja je neka vrsta kombinacije crnogorske i šumadijske nošnje pa muškarci nose dugačke gaće i košulje od konoplje, a ponekad i pelengire od vune. Oko struka nose pojas, a na nogama opanke sa vezenim čarapama do koljena, dok na glavi nose šajkaču ili šubaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana