Zbog koronavirusa ove godine veliki pad svjetskog turizma

Anadolija
Zbog koronavirusa ove godine veliki pad svjetskog turizma

ANKARA - Svjetska turistička organizacija procijenila je da će ove godine doći do pada od 58 do 78 posto u oblasti turizma, u zavisnosti od brzine kojom će biti spriječeno širenje koronavirusa, trajanju ograničenja putovanja i dužine zatvorenosti granica među državama.

Ovo dovodi u opasnost milione sredstava za život i prijeti napretku postignutom u ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDGs), saopćila je UN-ova turistička organizacija.

Kako je turizam jedan od najintenzivnijih sektora ekonomije, kriza sa koronavirusom dovest će u pitanje 100 do 120 miliona radnih mjesta u ovoj oblasti, poručuju iz Svjetske turističke organizacije.

Procjenjuju kako će ova kriza dovesti do gubitka od 910 milijardi do 1,2 biliona američkih dolara izvoznih prihoda od turizma u ovoj godini.

Nazvavši ovu krizu najgorom s kojom se suočio svjetski turizam otkako je počelo njegovo praćenje 1950, UNWTO navodi kako će se to osjetiti u različitom stepenu u različitim regijama svijeta, pri čemu se prvo očekuje oporavak Azije i Pacifika.

Pri tome, smatra se kako će se domaći turizam oporavljati brže od međunarodnog, a znakovi oporavka trebali bi biti vidljivi u posljednjem kvartalu ove, ali još više i 2021. godini.

Smatraju kako će se putovanja u slobodno vrijeme, kako bi se posjetila rodbina i prijatelji, oporaviti prije nego poslovna putovanja.

Posljednji podaci ove organizacije pokazuju kako su turistički dolasci pali za 22 posto u prvom kvartalu 2020, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana