Zavirite u magični svijet najneobičnijih zabavnih parkova: Od plivanja sa krokodilima do druženja sa vanzemaljcima FOTO

Vanja Žarković
Zavirite u magični svijet najneobičnijih zabavnih parkova: Od plivanja sa krokodilima do druženja sa vanzemaljcima FOTO

Zabavni parkovi idealno su mjesto za bijeg od stvarnosti u magični svijet mašte. Pored svima poznatih Diznilenda, PortAvantura parka, Legolenda, postoje i oni manje poznati, ali dosta neobičniji i zabavniji tematski parkovi koji nude nezaboravan provod.

Druženje sa Asteriksom i Obeliksom, vožnja u “rasplesanim” bagerima, potraga za vanzemaljcima, samo je dio onoga što nude ovi nesvakidašnji zabavni parkovi. Povratak u prošlost, pa čak i u vrijeme Hrista, moguća je u ovom čarobnom svijetu.

Zemlja bagera (Diggerland, Engleska)

Ako se nikada niste vozili u nekoj građevinskoj mašini, Zemlja bagera je pravo mjesto. Ovaj zabavni park nalazi se u Engleskoj, a sve vožnje odvijaju se u pravim građevinskim mašinama: bageri, dizalice, kamioni za deponije… Ovdje možete vidjeti kako sve ove mašine “igraju”, a ples je poznat pod imenom “razigrani bageri”.

Rizort vanzemaljaca (Alien Apeks resort), Rozvel, Novi Meksiko

Oni koji posjete ovaj zabavni park naći će se “oči u oči” sa vanzemaljcima. Avanturiste posebno privlači vožnja koja ih vodi kroz otmicu od strane vanzemaljaca. Interesantna je i izložba na kojoj je akcenat stavljen na naučna istraživanja svemira.

Čokoladni park, Peking, Kina

Čokoladni park prostire se na površini do 20.000 kvadrata, a najveća atrakcija je čokoladni kineski zid, koji je dug 12 metara. U tri velike hale nalaze se čokoladni eksponati napravljeni od 176.000 kilograma čokolade. Pažnju privlače čokoladna obuća i odjeća, ali i BMW koji je napravljen od dvije tone čokolade.

Mitološki kineski park (Džanj Par Villa), Singapur

Predmet mitološkog kineskog parka je kineski folklor. Ovdje se nalazi više od 1.000 statua, a postoji i oko 150 diorama koje prikazuju različite scene. Na primjer, “Krvavo jezero” donosi scenu u kojoj demoni rasparčavaju okovane zatvorenike, a “Deset krugova pakla” opisuje groteskne prizore brojnih kazni za grešnike.

Iskustvo Svete zemlje, Florida

Cilj ovog zabavnog parka jeste da prikaže kakav je bio život u antičko vrijeme na Svetoj zemlji. Posjetioci mogu vidjeti kako je u vrijeme Isusa Hrista izgledao Jerusalim sa tržnicama, hram, selo Judean, a tu je i bašta-grob koji bi trebalo da izgleda kao da je Isus tu sahranjen. Sve što se tu nalazi predstavlja dio života koji se vodio prije 2.000 godina.

Memorijsko selo, Haiti

Još jedan zabavni park koji će posjetioce vratiti kroz vrijeme je Memorijsko selo, u kojem mogu osjetiti kako izgleda živjeti kao rob. U ovom parku možete biti učesnik ili gledalac. Ko odluči da se oproba u ulozi glumca, dobiće tradicionalnu odjeću za robove, rugaće im se, kidnapovati i odvesti na plantažu. Nakon 12 sati “robovanja”, slobodni su da idu kući.

Težak park (Grutas park, poznat i kao Svijet Staljina), Litvanija

Tema parka, koji je okružen bodljikavom žicom, jeste ugnjetavanje, a u njemu se nalazi više od 100 statua, postavljenih nakon što je Litvanija stekla nezavisnost. Svoje mjesto ovdje su pronašli Lenjin, Džeržinski, Staljin, Marks… Kako bi se “unijela svjetlost”, u parku je napravljen i zoološki vrt.

Zemlja bombona (BonBon Land), Danska

Ovaj zabavni park nastao je sa željom da izazove smijeh kod posjetilaca. Simpatične životinje koje će ih ovdje dočekati ne treba da ih zavaraju na prvi pogled. Ove slatke životinje počeće da prave mnoge nepristojne gestove.

Ljubavna zemlja, Južna Koreja

Ovaj zabavni park otvoren je 2001. godine, a oni koji žele da ga posjete moraju imati više od 18 godina, jer je tema parka seks. Sadrži više od 140 statua u različitim seksualnim pozama. Park je popularno odredište za parove na medenom mjesecu.

Krokodil park, Australija

U ovom zabavnom parku posjetioci mogu da vide jednu od najsmrtonosnijih životinja na svijetu. Oni najhrabriji mogu da se spuste “kavezom smrti” u bazen u kojem plivaju krokodili. Ovaj park je možda nešto najbliže parku iz doba jure.

Park Asteriks, Francuska

Za sve obožavaoce Asteriksa i Obeliksa ovaj zabavni park nudi razne atrakcije koje su povezane sa avanturama koje smo gledali putem malih ekrana. Posjeduje šest svjetova: Galsko selo, Rimska imperija, Vikinzi, Antička Grčka, Egipat i Put kroz vrijeme, i ukupno 36 atrakcija u vidu rolerkostera i ostalih igrica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana