Zabranjeno čudo Tasmanijskog mora

GS
Foto: Printscreen

U dalekom plavetnilu Tasmanovog mora nalazi se impozantni kameni toranj visine 562 metra i oštrih ivica poput bodeža. Iako je san mnogih avanturista da osvoje njegov vrh, penjanje na ovo čudo prirode je strogo zabranjeno.

Najviši kameni toranj na svijetu naziva se Bolova piramida i izgleda poput oštrog sječiva koje izranja iz Tasmanovog mora, rubnog mora Tihog okeana.

Ova stijena nalazi se između istočne obale Australije i ostrva Tasmanije na zapadu i Novog Zelanda, Norfolka i Nove Kaledonije na istoku.

Sa svojih nevjerovatnih 562 metra visine, koji izviru iz velikog plavetnila, Bolova piramida izgleda kao da dodiruje oblake. Piramida je zapravo ostatak vrha ugašenog vulkana koji je ostao iznad vode, a vulkan je posljednji put bio aktivan prije sedam miliona godina. Mnogi je nazivaju i australijskim Mont Everestom, a gotovo dvostruko je viša od Ajfelovog tornja, prenosi “Nacionalna geografija”.

Bolova piramida je stanište raznih ptica, riba i drugih morskih bića. Melaleuca honjeana grm je pronađen na Bolovoj piramidi. Raste u maloj pukotini kroz koju voda dolazi preko procjepa u stijeni. Ta vlaga je potpomogla relativno bujan rast biljaka, što je s vremenom rezultovalo nakupljanjem biljnih krhotina dubine nekoliko metara

Na Bolovoj piramidi, takođe, pronađena je posljednja poznata divlja populacija insekta Drdžococelus australis. Godine 2001. tim entomologa i konzervatora je sletio na Bolovu piramidu da bi ispitali njegovu floru i faunu. Kao što su se nadali, pronašli su populaciju ovog insekta koji živi na području šest sa 30 metara, na 100 metara nadmorske visine.

Nađeni su ispod jednog grma Melaleuca honjeane. Populacija je bila izuzetno mala, brojala je tek 24 jedinke. Dva para su dovedena na kopno Australije, a nakon toga su uspješno uzgajana s krajnjim ciljem vraćanja na Lord Hau ostrvo, koje se nalazi u blizini.

U blizini piramide nalazi se najjužniji koralni greben u čijim usjecima i pukotinama, kao i u rovovima i ispod izbočina u stijeni, živi više od 400 vrsta tropskih riba. Coris bulbifrons je jedna od vrsta riba koje žive ovdje i endemska je vrsta.

Prvi čovjek za kojeg se zna da je ugledao ovaj ogromni kameni toranj bio je Henri Bol, koji ga je, jednostavno, nazvao po sebi. Henri je 1788. godine ovim vodama prolazio brodom “Saplaj”, prevozeći doseljenike na Norfolk.

- Opasna stijena se nalazi 4,5 kilometara jugozapadno od piramide. Njen mali dio je izvan vode i djeluje kao da nije veći od čamca. Poručnik Bol nije imao šansu da istraži da li je bezbjedan put između stijene i piramide ili ne - tako je Artur Filip opisao okolinu piramide.

Ostrvo Lord Hau sa kojeg čamci nerijetko kreću prema Bolovoj piramidi da bi se divili nestvarnoj veličini tog spomenika prirode, nalazi se na oko 20 kilometara od piramide. Tek rijetki penjači su uspjeli da se izbore sa jakim talasima da bi se popeli na vrh piramide.

Krhke stijene koje se odranjaju u more predstavljaju veliku opasnost i upravo zbog toga je i penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne je 5.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana