Vatreni vodopad: Toliko čudesa da je potrebno ograničiti broj turista

Agencije
Vatreni vodopad: Toliko čudesa da je potrebno ograničiti broj turista

Svakog februara hiljade turista okupi se u američkom nacionalnom parku Josemiti kako bi posmatrali događaj koji oduzima dah.

Nacionalni park Josemiti nalazi se u Kaliforniji, u planinama Sijere Nevade. Jedan je od najposjećenijih parkova, a ujedno je i dom neobičnom prirodnom fenomenu po imenu vatreni vodopad Horsetail.

Horsetail je vodopad koji se javlja povremeno, kada pada kiša ili se snijeg otopi na El Kapitanu, granitnoj steni visokoj kilometar. Teče s visine od oko 619 metara, a svake godine, oko Dana zaljubljenih, sunčevi zraci padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, dajući vodi jarko crvenu boju, što stvara iluziju vatre ili lave. Ovaj prirodni fenomen traje oko dvije nedjelje.

Godinama je bila stvar sreće biti na pravom mjestu u pravo vrijeme kako biste posvjedočili ovom događaju koji oduzima dah. Zbog toga je Aron Mejers, fotograf i inženjer, osmislio kompjuterski program za mjerenje ugla pod kojim Sunce sija. Na taj je način uspio je da predvidi da će 22. februara biti najbolje vrijeme za posmatranje vodopada, piše UNILAD.

Prošle je godine čak 2.000 ljudi posjetilo park u jednom danu u želji da vide i slikaju vatrene vodopade. Služba nacionalnog parka odlučila je da ograniči pristup ove godine kako bi koliko - toliko zaštitili životnu okolinu, uključujući lokalnu vegetaciju i rijeku Merced koja teče parkom. Na njihovoj stranici na internetu navodi se da su turisti prošle godine za sobom ostavili smeće, kao i da je nedostatak javnog toaleta prouzrokovao nepovoljne sanitarne uslove.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana