Uvedena nova putna dozvola: Svi moraju da je imaju

G.S.
Uvedena nova putna dozvola: Svi moraju da je imaju

Uslijed kompletne digitalizacije graničnog sistema, koja se planira da bude završena do 2025. godine, Engleska uvodi nov dokument koji svi putnici moraju da imaju kod sebe prilikom prelaska engleske granice. Ovaj dokument se zove ETA UK (Electronic Travel Authorisation UK), elektronska putna dozvola UK.

Posebno treba naglasiti da je ovaj dokument obavezan za sve strane posjetioce koji ulaze u Englesku ili koji presjedaju kroz nju. Vlasti su izjavile da ETA UKnema povezanosti sa vizom pa samim tim putnici koji dolaze iz država za čiji ulazak u Englesku nije potrebna viza, moraju imati elektronsku putnu dozovlu. Engleska skupština je objasnila da će države zadržati svoj status ulaska u Englesku bez vize, ali je ova dozvola obavezna za bilo koji vid prelaska engleske granice.

Ovaj novi sistem digitalizacije graničnih prelaza kao i putnih ulaska služi kako bi se vodilo računa ko i kada ulazi i prolazi kroz državu. Ovim će država bilježiti informacije vezane za migraciju stanovništva, s obzirom da ovakve informacije mogu dobiti samo kroz istraživanja koja nisu pouzdan izvor takvih podataka.

Uktratko rečeno, uvođenje novog načina kontolisanja putnika kroz državu, obuhvata skeniranje putnika prije ulaska u samu državu, kako bi se uhvatili potencijalni kriminalci. Takođe skeniranje će omugućiti da policija ima podatke i o lopovima ukoliko pokušaju da pobjegnu.

Iako ovo djeluje, kao još jedan od dokumenata koji je potreban da se sakupi prije putovanja, naizgled djeluje odbijajuće za svakog obožavaoca putovanja, međutim način dobijanja ETA UK je prilično lak. Iz udobnosti vašeg doma možete se prijaviti za ovu putnu ispravu, popunjavajući ličnim podacima i nećete morati da idete do engleske ambasade. Prijavljivanje će trajati svega nekoliko minuta, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji, vaš zahtijev će biti automatski prihvaćen i obrađen. Većina zahtjeva se odobrava i do 72 sata pa ćete ubrzo imati i ou stavku štikliranu na vašem spisku.

Još uvijek nema detaljnijih informacija o tome kada možete pristupiti prijavi za ovu putnu dozvolu, ali se zna da ćete ovaj dokument stupiti na snagu početkom ove godine, a do kraja godine će biti obavezan za sve, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana