Utvrđenje na jezeru: Jedan od najočuvanijih zamaka Italije

Agencije
Utvrđenje na jezeru: Jedan od najočuvanijih zamaka Italije

Sirmione je naselje u okrugu Breša u Lombardiji, nalazi se na obali jezera Garda na pola puta između Gradova Breša i Verona.

Jezero Garda se smatra najljepšim u cijeloj Italiji, a mjesto Sirmione najljepšim mestom na jezeru. Osim što je naselje simpatično za obilazak, ovdje se nalazi jedna od najočuvanijih tvrđava u Italiji.

Zamak Skaligeri, koji je sagradila čuvena istoimena porodica iz Verone, osim očuvanosti, jedan je od rijetkih primjera fotrifikacije jezera. Sa svih strana je okružen jezerom, a ako nisu spušteni mostovi, prići se moglo jedino putem pristaništa, koje je u vrijeme venecijanske vladavine značajno ojačano.

Duž zamka nalazi se šetalište, pa je moguće osmotriti utvrđenje sa spoljnje strane, a dozvoljen je ulaz i unutra gdje se može vidjeti unutrašnjost, ali sa kula je moguće videti i okolinu i uvjeriti se da se sa zamka Skaligeri vidi "svaki ćošak" Sirmione.

Sirmione je nekada bilo pogranično mjesto, i prva linija odbrane Verone, a kasnije i Venecije, iz koje su imućne porodice dolazile u svoje ljetnjikovce. Još je i u vrijeme Rimskog carstva ovo mjesto bilo istaknuto po ljepoti, pa se može pronaći i vila čuvenog pjesnika Gaja Valerija Katula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana