Ugljevik - kolijevka dobre šljive i epske pjesme

Milijana Latinović
Ugljevik - kolijevka dobre šljive i epske pjesme

Na obodu nekadašnjeg Panonskog mora smjestio se Ugljevik, opština koja je naziv dobila po ugljenu koji se počeo kopati u njedrima pitome Majevice prije stotinu godina. Ovaj rudarski kraj, poznat po proizvodnji šljive, ognjište je vrijednih domaćina i kolijevka najpoznatijeg srpskog guslara Filipa Višnjića.

Živopisni krajolici i čudesna Majevica samo su mali dar prirode prema ovom kraju, koji je tradicionalno voćarski tako da godišnje, u prosjeku, izvezu oko 2.500 tona šljive na rusko i evropsko tržište. Ovaj kraj karakteriše dosta destilerija pa su domaćini poznati i po vrhunskoj kapljici koju prave od sočnih plodova iz svojih voćnjaka.

Ono što s mnogo ljubavi i truda proizvedu u svojim domaćinstvima, cijeloj regiji i šire, predstavljaju na tradicionalnom Međunarodnom sajmu voćnih rakija i meda koji je ove godine okupio više od 90 izlagača.

Kako bi bogatstvo koje im je priroda podarila čuvali, uređivali i prikazali putnicima namjernicima iz cijelog svijeta, u Ugljeviku je ove godine osnovana Turistička organizacija. Iako najmlađa u Srpskoj, već se mogu pohvaliti ozbiljnim planovima koji bi u idućoj godini trebalo da preporode Ugljevik u turističkom smislu.

Direktor te organizacije Vladislav Simeunović ističe da je promocija turističkih potencijala opštine na listi prioriteta za iduću godinu.

- Među najznačajnijim projektima s kojim će, uvjeren sam, oživjeti naš turizam je izgradnja muzejskog kompleksa rodne kuće Filipa Višnjića, za šta je opština izdvojila značajan iznos novca. U toku je izrada idejnog rješenja, a plan je da na tom lokalitetu u Gornjoj Trnovi bude izgrađeno autentično domaćinstvo s kraja 18. i početka 19. vijeka. U sklopu domaćinstva nalaziće se guvno, mlječar, kačara, čardak, te replika rodne kuće sa uređenim mobilijarom okolo - ispričao je Simeunović. S obzirom na to da njeguju bliske odnose sa Loznicom i Šidom, u planu je, dodao je, da već od iduće godine zajedno obilježavaju Višnjićeve dane koji bi obuhvatili 25. april, dan rođenja velikog guslara.

Simeunović je ispričao da je nedaleko od mjesta na kojem će biti izgrađen muzejski kompleks, nekoliko turističkih bisera ove opštine. Riječ je o lokalitetima koji osim slikovitim pejzažima golicaju maštu posjetilaca i legendama koje se vezuju za njih, a prenose se s koljena na koljeno.

- Jedan od tih lokaliteta je Novakova pećina u kojoj je, prema narodnom predanju, sa svojom družinom boravio Starina Novak - ispričao je Simeunović.

Nedaleko od pećine, prema legendi, na stijeni su udubljenja od kopita Šarca, konja Kraljevića Marka. Legenda dalje kaže da je nekada u okolini manastira Tavna boravio ovaj mitski srpski junak te da je sa svojim Šarcem preskakao s jednog na drugo vrletno brdo.

- U tom predjelu je i kraljeva česma, a nedaleko akumulaciono jezero Mezgraja za napajanje vodom Termoelektrane “Ugljevik”. Planiramo iduće godine urediti pješačko-biciklističku stazu oko jezera - kazao je prvi čovjek ugljevičke Turističke organizacije.

Do svih tih turističkih bisera vode planinarske staze koje uređuju i promovišu članovi Planinarsko-ekološkog društva “Majevica” koje je osnovano 1988. godine i trenutno broji oko 180 članova.

Predsjednik društva Milojko Todorović ističe da djeluju u sastavu Planinarskog saveza Republike Srpske.

- Naša misija je promovisanje planinarenja, zdravog načina života i upoznavanje i zaštita životne sredine, kao i organizovanje jednodnevnih i višednevnih planinarskih pohoda i izleta. Kao skroman doprinos širenju zdravog načina života i druženja sa prirodom uredili smo pješačke staze koje se protežu obroncima Majevice - ponosno kazuje Todorović i dodaje da iz godine u godinu ovim stazama hodi sve veći broj planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode.

U saradnji sa ekološkim i srodnim sekcijama u srednjim školama organizuju aktivnosti s ciljem podizanja ekološke svijesti građana, a za zainteresovane grupe organizuju prezentacije u kojima ukazuju na značaj planinarenja i boravka u prirodi.

- U mjestu Gornja Trnova na lokacija Crveno brdo, od devastiranog objekta koji nam je na korišćenje ustupila opština, napravili smo planinski dom sa 30 ležajeva, dva mokra čvora i prostorijom za dnevni boravak. Naš dom je na raspolaganju ne samo planinarima nego i svim zainteresovanim građanima – poručio je Todorović, naglasivši da su članovi društva stalni učesnici više planinarskih akcija u Srpskoj, FBiH, Srbiji, S. Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj. Njihove tradicionalne akcije “Tavna” i “Memorijal Snježane Krajišnik” su upisane u kalendar Planinarskog saveza RS i masovno ih posjećuju i planinari iz okruženja.

Filip Višnjić

Filip Višnjić, jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pjesama, rođen je 1767. godine na Majevici, u selu Gornja Trnova kod Ugljevika. Oslijepivši od velikih boginja još kao dijete, postao je profesionalni pjevač. Bio je iz bogate porodice Vilića. Otac mu je rano umro. Preudavši se u selo Međaše, majka je četvorogodišnjeg sina odvela sa sobom. Po njenom nadimku Višnja Filip je dobio prezime, a u narodu je prozvan “srpski Homer”.

Pilot

 Milojko Todorović je ispričao da se uređenim planinarskim stazama na Majevici stiže i do mjesta pogibije pilota majora Zorana Radosavljevića. On je bio major Vojske Savezne Republike Jugoslavije i pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske SRJ, koji je herojski poginuo treći dan NATO agresije 1999. MIG-29 kojim je upravljao, na nebu iznad Majevice, pogodili su višestruko jači agresori. Radosavljević se tog 26. marta dobrovoljno javio da izvrši borbeni zadatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana