U Vatikanu ne smijete na ulicu golih ramena - mitovi i istine o malim evropskim zemljama

G.S.
U Vatikanu ne smijete na ulicu golih ramena - mitovi i istine o malim evropskim zemljama

Kad je riječ o malim državama, za njih se automatski veže priličan broj mitova.

Tako mnogi vjeruju kako u Vatikanu žive samo sveštenici, a u Monaku multimilioneri, što naravno, nije tačno.

Vatikan

Stanovnici Vatikana navodno ne bi smijeli da idu na ulicu golih ramena, u kratkoj suknji ili šorcu, smatra forumaš sa Redita koji nije upućen. Takođe, možete naći na informaciju da je glasno partijanje do jutra zabranjeno pa ne možete ni pokušati da se zabavite.

Jedna od bizarnijih glasina je da do ponoći gosti stanovnika moraju da napuste državu. Jedini koji mogu da ostanu da prenoće su bliski rođaci.

Monako

“Sa jednog na drugi kraj te male države stigne se za 40 - 50 minuta”, naveo je jedan korisnik Redita za Monako. Ne znamo na koje je prevozno sredstvo mislio.

Jedan od bisera glasi kako je teško doći do pasoša u Monaku. Ali ne, nije istina da ga podižu samo oni koji su rođeni tamo ili se vjenčaju sa nekim iz Monaka. Kao niti da u slučaju ženidbe, pasoš ne dolazi odmah, nego tek nakon 10 godina braka.

San Marino

“Na čelu San Marina nalaze se dva kapetana, koji se biraju na period od 6 mjeseci. Za vrijeme vladavine, nije im dozvoljeno da upravljaju automobilom”, smatraju neki - ali ne, ni to nije istina.

Priča se kako je u državnom zatvoru, dugo vremena bio tek jedan zatvorenik. Ipak, neke privilegije su bile osigurane, tako da je imao na raspolaganju TV sobu, teretanu i biblioteku.

San Marino ipak nije jedina zemlja na svijetu koja ima više automobila nego stanovnika. Naime, na jednog stanovnika ne dolazi 1.6 automobila.

Malta

Ne vjerujte u to da je na Malti zabranjeno trčanje na javnim mjestima - kao ni da ne smijete da zaboravite da sklanjate merdevine sa ulice. Naime, priča se, ukoliko postoji nešto što bi u teoriji moglo pomoći lopovima, to ne smijete da ostavljate na ulici.

Zemlja ipak nije tako gusto naseljena da nigdje ne možete biti sami, koliko god to neki mislili, prenosi portal punkufer
Lihtenštajn

Ovo je zemlja u kojoj siromaštvo i službeno ne postoji, a takođe, više od pola zaposlenih dolazi iz Austrije, Švajcarske i Njemačke? Ne, još jedan mit.

Navodno se princ Lihtenštajna, Hans – Adam II uokolo kreće bez pratnje. Rado zastaje u ćaskanju sa građanima, a u svom dvorcu održava i zabave na koje budu pozvani – svi stanovnici. To bi bilo zanimljivo, ali besplatni partiji s princom ipak ne postoje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana