Turska i Egipat hit među građanima Srpske

GS
Turska i Egipat hit među građanima Srpske

BANjALUKA - Građani Srpske dosadašnje destinacije za ljetovanje u zemljama okruženja zamijenili su ljetovanjem na antalijskoj obali i u egipatskom ljetovalištu Hurgada.

Mladen Račić, predsjednik Udruženja turističkih agencija RS, rekao je za "Nezavisne" da su ovogodišnje najtraženije destinacije Turska i Egipat.

"Turska i Egipat su hit destinacije ove godine. Što se tiče Turske, jun je u potpunosti rasporodat, nešto malo mjesta je ostalo za jul, dok su prva dva leta za Egipat rasprodata u rekordnom roku, a sljedeća dva se odlično pune", rekao je Račić.

Dodaje da, što se tiče ljetovanja u okruženju, najčešće destinacije za građane su Crna Gora i Hrvatska.

"Trenutno je malo lošija prodaja za zemlje u okruženju, ali Crna Gora se nikada nije prodavala prije druge sredine juna. Uskoro očekujemo uvođenje linije Banjaluka - Tivat, te vjerujemo da će onda biti više upita za Crnu Goru", rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, ljetovanja u Grčkoj i Španiji nikad nisu bila previše tražena.

"Grčka nije nešto baš posebno tražena jer nema dobre povezanosti iz Banjaluke. Mi imamo tri polaska u junu, julu i avgustu iz Banjaluke za Paraliu i Španiju i vidjećemo kako će to proći", rekao je Račić.

Kako je istakao, najveća zaintersovanost građana što se tiče ljetovanja u Grčkoj su ostrva.

"Ljudi vole ostrva, polasci su avionom iz Beograda", objašnjava.

Kako kaže, kad bi se pravila rang-lista odabranih destinacija prva na listi bi bila Turska.

"Sada kada bismo pravili rang-listu najveća zainteresovanost je za Tursku i Egipat, potom Crnu Goru i Hrvatsku i tek onda Grčka i Španija", rekao je Račić.

Dodaje da je uvođenje direktnih letova građanima mnogo olakašalo putovanje, ali i smanjilo troškove.

"Uvođenje direktnog leta za Anataliju i Huragadu dovelo je do toga da veliki broj putnika za isti novac koji je potreban za ljetovanje u Crnoj Gori može ljetovati u Turskoj ili Egiptu na bazi all inclusive", kazao je Račić.

Dodaje da je tu i putovanje sedam do osam sati do Crne Gore, a avionom ste na destinaciji za mnogo kraće vrijeme.

Kako je za "Nezavisne" rekao Vedran Jokić, direktor Turističke agencije "Kontiki travel" u Banjaluci, razlog zbog kojeg putnici biraju ljetovanje u Turskoj i Egiptu je to što imaju veći izbor hotela i bolju ponudu, dodajući da je neizostavan segment avio-prevoz.

"S avio-prevozom ljetovanje u Turskoj izađe približno isto kao i ljetovanje u regionu. Mnogo je jednostavnije da se dovezete na aerodrom i za nekoliko sati ste već u hotelu. Nema duge vožnje, nema granica", rekao je Jokić.

Kako ističe, popunjavanje aviona je iznad svih njihovih očekivanja.

"Polasci za Tursku u junu su uveliko popunjeni, dok se termini za jul polako popunjavaju. Slična situacija je i s polascima za Hurgadu, gdje imamo poneko mjesto krajem juna, a jul se uveliko popunjava", ističe Jokić.

Kako kaže, letovi za Hurgadu su počeli krajem maja i već su otišla dva puna aviona, dok će letovi za antalijsku regiju početi za koji dan.

"Letovi za Tursku će biti dva puta sedmično, odnosno utorkom i subotom. Prva dva leta za Hurgadu su išla petkom, ali od početka juna kreću dva puta sedmično, odnosno utorkom i petkom", ističe Jokić.

Dodaje da je za ove dvije destinacije planirano oko 10.000 putnika.

Banjalučanka Anđela K. kazala ja za "Nezavisne" da će na ovogodišnje ljetovanje definitivno ići u Egipat.

"Mnogo sam se obradovala kad sam čula da će biti opcija za Hurgadu, jer sam odvijek imala želju da idem u Egipat, a sada ću tu priliku imati iz Banjaluke za samo nekoliko sati", rekala je Anđela K.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana