Tajnovite ljepote mediteranske zemlje: Španska sela skriveni biseri FOTO

G.S.
Tajnovite ljepote mediteranske zemlje: Španska sela skriveni biseri FOTO

Melem za oči i odmor za dušu, jednostavnost i spokoj riječi su kojima se bar donekle mogu opisati šarmom bogata španska sela i mali gradovi. Iako nisu na glavnim turističkim rutama ove prelijepe mediteranske zemlje, predstavljaju prave male dragulje vrijedne pažnje.

Njihova ljepota još više dolazi do izražaja u doba socijalnog distanciranja, kada se svi trude da zaobiđu gradsku vrevu. Romantični predjeli i beskraj koji se pruža sa proplanaka samo su dio onoga u čemu mogu uživati turisti koji posjete najljepša španska sela.

Altea, područje Valensije

Na samo 20 minuta vožnje od popularnog Benidorma, ovo primorsko mjesto nudi daleko intimniji raj. Turisti ne propuštaju šetnje obalom, a zatim strmim stepenicama do Starog grada. Plava kupola crkve Djevice Konsuelo, naslonjena na zidove kuća, podsjeća na pejzaže sa grčkih ostrva.

Kadakeš, Katalonija

Jedan od najslikovitijih dragulja Kosta Brave, Kadakeš, nalazi se unutar prirodnog rezervata koji obiluje planinarskim stazama i panoramskim vidikovcima. Ovo je mjesto u kojem je stvarao veliki Salvador Dali, koristeći pejzaž sela za seriju prelijepih radova.

Alkala del Hukar, Kastilja de la Manča

Dom srednjovjekovnog zamka i tvrđave, Alkala del Hukar nalazi se na brdu iznad rijeke Hukar. Avanturistima je posebno privlačno istraživanje pećine.

San Visente de la Sonsijera, Rioha

Raj za ljubitelje vina je selo San Visente de la Sonsijera. Okruženo vinogradima, nalazi se u najpoznatijem španskom vinskom regionu La Riohi. Selo iz 10. vijeka krase kamene kule i dvorac na vrhu brda.

Setenil de las Bodegas, Andaluzija

Jedinstvena geografija Setenila čini ga jednim od najimpresivnijih sela u Andaluziji. Pored glavne tačke, dvorca na vrhu brda, bijele građevine su ugrađene u stijenu litice. Poseban doživljaj je posjeta barovima sa stolovima postavljenim direktno ispod pećina.

Kudiljero, Asturija

Jedno od najzanimljivijih ribarskih sela na sjeveru Španije ukrašeno je brežuljcima i u blizini pješčanih plaža. Kudiljero nema puno aktivnosti, ali to je dio njegovog šarma. Sjediti napolju uz čašu sidre (poznate jabukovače), grickati asturijski sir i razgovarati sa mještanima, najbolja je preporuka za uživanje u opuštenom ambijentu sela.

Deija, Majorka

Selo Deija smješteno je u brdima Tramuntana sa pogledom na okean. Znajući za svoju uspješnu umjetničku i muzičku zajednicu, Deija je više od istorijskog sela, to je i mjesto za kreativce koji će se osjećati inspirisano planinama, morem i predivnim kamenim zgradama.

Olite, Navara

Španija je dom više od 10.000 dvoraca, a Oliteu se turisti posebno dive. Mnogobrojne kupole i kule vraćaju ih u srednji vijek, a odrasli će se zabaviti kao djeca koja istražuju ovu kraljevsku znamenitost. Dvorac je čak u 15. vijeku imao viseće vrtove i zoološki vrt.

Novu godinu dočekuju u podne

Stanovnici sela Viljar u blizini Madrida umjesto u ponoć, Novu godinu dočekuju u podne, a razlog je želja da legnu na vrijeme. Selo broji tridesetak žitelja i svi su stariji od 80 godina. Teško im je da ostanu budni do ponoći pa su odlučili da kod njih nova godina počinje u podne 31. decembra. Svi se okupljaju na seoskom trgu i po tradiciji u podne, kad zvono sa crkve otkuca 12 puta, svako pojede po 12 zrna grožđa da bi imao sreće u narednoj godini.

Zašto se kaže “španska sela”?

Izraz “španska sela” preuzet je iz njemačkog jezika početkom dvadesetog vijeka, a prvi ga je upotrijebio Volfgang Gete u svom čuvenom romanu “Jadi mladoga Vertera”. Kad je nekome nešto potpuno nerazumljivo, daleko ili strano, nepoznato, kažemo obično da su to za njega španska sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana