Svjetski turizam će se vratiti 2023. na nivo prije pandemije

Tanjug
Foto: Ilustracija

MANILA– Globalni sektori putovanja i turizma vratiće se na nivoe prije pandemije 2023. godine i rašće po stopi većoj od rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), predviđa se u izvještaju Svjetskog savjeta putovanja i turizma (WTTC).

Očekuje se da će ova industrija ostvariti prosječnu godišnju stopu rasta od 5,8 posto od 2022. do 2032. godine u odnosu na rast globalnog BDP-a od 2,7 procenata, i da će stvoriti 126 miliona novih radnih mjesta, navodi se u izvještaju WTTC-a objavljenom danas na konferenciji te industrijske grupe u Manili, prenosi Rojters.

Turizam je 2019. godine učestvovao sa jednom deetinom u globalnom BDP-u i broju radnih mjesta, ali je pandemija virusa korona desetkovala tu industriju vrijednu od 9,6 biliona dolara, pri čemu je prepolovila njenu vrijednost i ostavila 62 miliona ljudi bez posla.

„Oporavak će biti izuzetan i zaista snažan. Ovo, naravno, zavisi od ponovnog otvaranja Kine“, rekla je predsjednica WTTC-a Džulija Simpson, pozivajući sve vlade da ponovo otvore granice.

Očekuje se da će vrijednost industrije putovanja i turizma dostići 8,35 biliona dolara ove godine i 9,6 biliona dolara 2023. godine, što je nivo na kojem je bila prije pandemije.

Takođe se predviđa da će se broj radnih mjesta u turizmu oporaviti na 300 miliona ove godine, i da će dogodine dostići 324 miliona, što je blizu nivoa od 333 miliona koliko je zabilježeno 2019. godine, saopštio je WTTC.

Dodaje se da će samo u azijsko-pacifičkom regionu, BDP ugostiteljske industrije vjerovatno dostići 3,4 biliona dolara 2023. godine, što je iznad pretpandemijskog nivoa od 3,3 biliona dolara.

U odnosu na Sjevernu Ameriku i Evropu, sektor putovanja u azijsko-pacifičkom pojasu je do sada kaskao zbog strogih restriktivnih mjera na granicama mnogim zemljama. U jugoistočnoj Aziji se putnici sada vraćaju avionskom prevozu pošto se ukidaju karantinska pravila i propisi vezani za ulazak u zemlje regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana