Sve što trebate znati o putovanju avionom u vrijeme epidemije koronavirusa

klix.ba
Sve što trebate znati o putovanju avionom u vrijeme epidemije koronavirusa

Kako se broj slučajeva oboljelih od novog koronavirusa povećava, mnogi se pitaju koliko je sigurno putovati avionom i trebaju li odgoditi svoj put u neke zemlje u kojima već ima oboljelih.

Avioni neometano lete, a broj putnika nije znatno manji, ali bi se pri ulasku u avion ipak trebali zapitati kako se on održava i koliko je higijenski siguran, piše CNN, koji je ove informacije tražio od aviokompanija i medicinskih stručnjaka.

Uobičajena procedura čišćenja

Odgovor na neka od najčešćih pitanja dao je Kristijan Runi, menadžer britanske kompanije JetWash Aero, koja se bavi čišćenjem aviona između letova. On objašnjava da proces čišćenja aviona ovisi o rasporedu njegovih letova.

Kada je vrijeme između letova jako kratko, pristupa se brzom čišćenju – osoblje aviona uklanja novine i smeće koje putnici ostave iza sebe, dok se detaljnije čišćenje obavlja kada ima prostora za to.

"Temeljito čišćenje najčešće se obavlja noću i uključuje pranje toaleta, brisanje i dezinficiranje kolica, kuhinje, sjedala i prostora za odlaganje iznad glava putnika. Ovo traje sat vremena, katkad i duže. Dubinsko čišćenje aviona obavlja se svakih mjesec dana ili šest sedmica i ono traje nekoliko sati", objašnjava Runi.

Proizvodi za čišćenje i dezinficiranje koji se koriste pri sređivanju aviona djelotovrni su u uklanjanju velikog broja patogena i virusa kao što su SARS, Ešerihija koli, ptičja gripa i tako dalje. Antimikropska zaštita traje i do 10 dana.

Ipak, prema riječima jedne stjuardese, higijena u avionima varira od kompanije do kompanije.

"Katkad su avioni u užasnom stanju i potrebno je ponovno čišćenje, a katkad blistaju nakon dubinskog sređivanja ili barem tako djeluju", kaže Stefani Biron, koja je jedno vrijeme radila za American Airlines.

Lična higijena putnika

Neke aviokompanije imaju posebne zahtjeve za čišćenje zbog trenutne situacije.

"Trenutno se od nas traži da pojačamo dezinfekciju aviona zbog opravdanog straha od koronavirusa", otkrio je Rooney.

Ipak, doktor Vilijem Šafner, profesor medicine na Vanderbilt Univercity, na Odsjeku za infektivne bolesti, kaže da aviokompanije ne mogu puno toga napraviti kako bi spriječile širenje koronavirusa. Budući da se on najčešće prenosi s osobe na osobu, higijena aviona ne predstavlja problem. Međutim, trebalo bi obrisati površine u avionu, ali je pranje ruku, prema Šafnerovim riječima, najbolji oblik prevencije.

"Čak i ako postoji virus na nekoj od površina aviona, on neće skočiti sa sjedala i ugristi vas za zglob. Morate dodirnuti inficiranu površinu, a nakon toga nos ili usta. Zato je važno da vam ruke budu čiste i naglasak treba staviti na njih. Koristite vlažne maramice s dezinfekcijskim sredstvom kada putujete avionom", savjetuje Šafner.

Doktor Palo Alves, koji je trenutno sadionik radionice koja se bavi zdravstvenim uslovima u avionima i koja se održava u Singapuru s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa COVID-19, slaže se sa Šafnerom i podvlači važnost čistih ruku, ističući da je najbolje prati ih vodom i sapunom, ali ako to nije moguće, dobro je i sredstvo za dezinfekciju ruku.

"Osim toga, trebalo bi obrisati i površine s kojima smo u dodiru jer na njima mogu biti ostaci nečijeg kašlja ili kihanja. Putnici bi trebali održavati osobnu higijenu na letovima, prije letova i nakon njih i izbjegavati dodirivati svoje lice", kaže Alves.

Odgovor aviokompanija

Brajan Periš, portparol kompanije Southwest Aitlines, tvrdi da se njihovi avioni "regularno čiste između letova, a temeljito tijekom noći, kada su na stazama".

"Naš program čišćenja uključuje dezinficiranje svih tvrdih površina u avionu, svih sjedala i tepiha. Mi ćemo nastaviti pratiti sve upute Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije u vezi s koronavirusom i u skladu s tim napraviti izmjene u svojoj proceduri ako one budu bile potrebne", kaže Periš.

Takav stav, prema riječima portparola Keris Blesinga, ima i American Airlines.

"Naši avioni, uključujući i toalete u njima, redovno se čiste, a detaljna čišćenja obavljaju se ovisno o vremenu između letova i tipa leta. Toaleti se sređuju, podovi se čiste i uklanja se vidljivo smeće na svim letovima", izjavio je Blesing, ističući da se dubinsko čišćenje obavlja na međukontinentalnim i internacionalnim letovima i na letovima za Havaje.

Iz aviokompanije Quantas poručuju da oni "održavaju svoje visoke standarde čišćenja i dezinfekcije svojih letjelica", ističući da njihovi avioni imaju HEPA filtere koji su dio sustava klima uređaja.

"Ovi filteri, koji se koriste u bolnicama, mijenjaju vazduh u avionu na svakih tri do pet minuta. Zbog toga je u našim avionima vazdh puno čišći nego na drugim javnim mjestima, kao što su vozovi, restorani, trgovački centri i uredi", kaže portparol ove australske kompanije.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti putnicima savjetuju da izbjegavaju kontakt s bolesnima i da peru ruke vodom i sapunom barem 20 sekundi ili da koriste sredstvo za dezinfekciju ruku koje u sebi sadrži od 60 do 95 odsto alkohola.

Delta Air Lines, aviokompanija iz SAD-a, od veljače ima pojačane mjere zaštite i "koristi sredstvo za dezinfekciju koje je propisala Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a". Higijena u njihovim avionima se, prema riječima glasnogovornika, održava na najvišim standardima, s posebnim fokusom na avione koji lete u zaražena područja.

Iz Hong Kong Airlines takođe tvrde da održavaju "visoke standarde" u higijeni aviona, ali i da primjenjuju posebne mjere opreza. Naime, neki avioni ne lete određeno vrijeme kako bi bili dubinski očišćeni i dezinficirani ako se ispostavi da je njima putovala zaražena osoba. To, pored uobičajene procedure, uključuje promjenu svih presvlaka za sjedala, dezinfekciju svih površina, detaljno čišćenje toaleta, dezinfekciju tepiha, sterilizaciju vodovodnog sistema i zamjenu filtera za vazduh.

Ostanite oprezni

Ako vas uskoro očekuje let avionom, sigurno se pitate postoji li nešto što vi možete napraviti.

Šaafner kaže da je najsigurniji način obrane odustati od leta avionom i ostati kod kuće.

"Doći će vrijeme kada ćemo se morati kloniti bilo kakve društvene interakcije, a ljudi se već sada pitaju trebaju li letjeti u ovakvim okolnostima", kaže on.

S druge strane, do sada nije zabilježeno da se iko od oboljelih zarazio pri letu avionom pa se putnicima i dalje ostavlja da sami odluče hoće li letjeti u vrijeme epidemije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana