Švajcarski gradić je više od ekonomije: Ovo niste znali o Davosu

Agencije
Švajcarski gradić je više od ekonomije: Ovo niste znali o Davosu

Već više od pola vijeka svjetski lideri i moćnici iz svijeta ekonomije svake godine okupljaju se u Švajcarskoj, u planinskom gradu Davosu.

Ove godine očekuje se ukupno 3.000 privrednika, političara i drugih zvaničnika iz 118 zemalja na ovogodišnjem Forumu koji se završava u petak, 24. januara.

Ovi moćnici na Svjetskom ekonomskom forumu donose odluke koje se tiču građana gotovo svih država na svijetu. Ali, Davos nije samo puka i suvoparna ekonomija. Svake godine svjetski lideri i vlasnici krupnog kapitala ovdje vole, osim toga da učestvuju na konferencijama tokom tri dana, i da uživaju u slobodnom vremenu.

Predstavljamo vam zanimljivosti o Davosu:

1. Svjetski ekonomski forum je neprofitna organizacija koja ima veoma ambiciozan cilj, a to je da pomogne ekonomijama i unapredi svijet. Na njemu se održavaju konferencije na mnoge teme od pogleda na globalnu ekonomiju do upravljanja stresom. A mnogi na ovaj prestižni događaj dolaze zbog umrežavanja, a kako piše BBC, biti u relativno malom prostoru četiri dana omogućava šefovima korporacija, političarima i novinarima da održe nevjerovatan broj sastanaka u kratkom vremenu bez potrebe za putovanjem.

2. Forum je davne 1971. godine osnovao Klaus Švab u cilju da se svake godine u ovom švajcarskom gradiću okupljaju lideri koji će razgovarati o globalnim praksama upravljanja. Od tada se mnogo promenilo, pa Forum ima širu delatnost. kritičari međutim, tvrde da je to i dalje "govornica koja sve prodaje".

3. Učešće na konferenciji plaćaju samo kompanije, svi ostali učesnici su oslobođeni plaćanja participacije. Članarina za to se kreće od 60.000 švajcarskih franaka godišnje, do 600.000 švajcarskih franaka za „strateške partnere".

4. Iako su učesnici bogati šefovi država i direktori uspješnih kompanija jedno im je zajedničko - kapa sa bućkicom. Ovakva kapa je jednostavno neodoljiva i svake godine osiguravajuća kuća Cirih Inšurens obezbeđuje plave kape i skoro svi ih nose. Mesecima kasnije, ako vidite nekoga ko je nosi, možete diskretno klimati jedni drugima i znati da ste deo davosovog seta.

5. Ovaj švajcarski gradić je inače grad sa najvišom nadmorskom visinom u Evropi - 1560 metara

Klimatske promena kao tema broj 1

Iako je prihvatila nagradu Kristalnu nagradu na dan otvaranja Svetskog ekonomskog samita u Davosu, australijska umetnica i rediteljka Linete Valvort akcenat je u svom govoru stavila na raspravu o klimatskim promenama.

"Došla sam ovde iz jedne nove realnosti: Australije koja gori u kojoj se samo vidi beskrajni pepeo. Sada se vidi ono čna šta smo godinama upozoravali, ono čega smo se plašili. Ono na šta smo upozoravali nije više u nekoj dalekoj budućnosti, već je postalo tema sada", rekla je ona nakon što je primila prestižnu nagradu.

"Videli smo raširena krila klimatskih promena", nastavila je i dodala:

"A da bismo se suočili sa onom što donosi nova stvarnost, potrebni su nam vođe koji će se podudarati sa ovim trenutkom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana