Šta sve možete unijeti u Hrvatsku i Crnu Goru

nezavisne.com
Šta sve možete unijeti u Hrvatsku i Crnu Goru

Banjaluka - Umjesto mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda koje bh. turisti ne mogu nositi preko hrvatske granice, mnogi možda ne znaju da mogu ponijeti do 20 kg ribljih proizvoda, kao i dva kilograma ostale hrane, kao što su med, žive školjke i puževi, a dozvoljen je čak unos do 125 gr kavijara.

Budući da je sezona godišnjih odmora već počela, a uskoro se očekuju veće gužve na graničnim prelazima, trebalo bi se na vrijeme informisati o tome šta se sve može nositi u prtljagu. Nije dozvoljene u torbi imati pršut, sarmu i drugu pripremljenu hranu te jaja.

U ličnom prtljagu mogu se nositi hljeb, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uslovom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa, a moguće je ponijeti i šteku cigareta, litru žestokog pića sa udjelom alkohola većim od 22%, pet litara vina ili 16 litara piva.

Kako navode iz UIO BiH, ulaskom Hrvatske u EU 1. jula 2013. godine, u putničkom saobraćaju primjenjuje se evropska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prenos robe iz trećih zemalja za lične potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 evra po putniku, a u vazdušnom i pomorskom saobraćaju do 430 evra.

Ističu da fitosanitarnom pregledu ne podliježu male količine bilja i biljnih proizvoda kao što su svježe voće i povrće ukupne težine do pet kg, ali krompir se ne može nositi.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije moguće je unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana.

Prilikom ulaska i izlaska sa područja EU, putnici su obavezni da prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više.

Ono što je najvažnije kod prelaska granice su putne isprave koje moraju biti važeće, a kod zemalja EU na dan povratka sa godišnjeg odmora pasoši moraju važiti još najmanje šest mjeseci.

Na to posebnu pažnju skreću u turističkim agencijama koje svoje klijente obavezno upoznaju sa svim pravilima.

U banjalučkoj agenciji “Kontiki” kažu da na važenje pasoša od šest mjeseci nakon povratka iz zemalja EU svi budu upozoreni.

“Nismo imali situaciju da klijent ima problem sa putnom ispravom, jer ih uvijek upozorimo na to ako im pasoš ističe za tri-četiri mjeseca i to bude ta prva, nazovimo je, eliminacija, jer naši putnici najčešće idu u Tursku, na vrijeme rezervišu i imaju vremena da izvade nove dokumente”, kažu u ovoj agenciji.

Što se tiče crnogorske granice, koju, za razliku od Hrvatske, putnici iz BiH mogu prelaziti sa važećom ličnom kartom, tamo turisti takođe mogu nositi razumnu količinu robe, 200 cigareta, litar žestokog pića i dva litra vina, a od hrane je moguće nositi proizvode za ličnu upotrebu koji su u originalnoj ambalaži, deklarisani i koji ne zahtijevaju poseban režim čuvanja, osim ako se trenutno koriste, u ukupnoj količini do jedan kg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana