Šta su Kelti radili u Inđiji?

GS
Šta su Kelti radili u Inđiji?

Izgradnja keltskog naselja započeta je prije nekoliko godina, a radi se o turističkom kompleksu koji se nalazi u turističko-rekreativnoj zoni grada, u blizini gradskog bazena.

Značajni istorijski i arheološki nalazi vezani za život Kelta na prostoru opštine Inđija predstavljaju tematsku osnovu za formiranje ovog turističkog kompleksa, navode iz Turističke organizacije Inđija.

Naime, Skordisci, ratničko keltsko pleme iz 3. vijeka p. n. e., naseljavalo je nekadašnje područje rimske provincije Panonije, oko reka Dunav, Sava i Drava i bilo najmoćnije na centralnom Balkanu. 

Poznato je da su Kelti imali svoju prapostojbinu u ovim krajevima, pogotovo u Krčedinu, gde je pronađen njihov novac, ali su nadležni iz Turističke organizacije opštine Inđija odlučili da atraktivnu turističku destinaciju naprave baš u gradu, navodi portal Infocyber.

Tako će Inđija naredne godine dobiti muzej na otvorenom, jedini ovog tipa u regionu.

Projekat će predstavljati tematski muzej na otvorenom, a naselje će biti ograđeno drvenom ogradom, sa nekoliko keltskih kuća, kao i sa zanatskim radionicama.

"Po ulasku, posetioce će kroz čitav kompleks, od objekta do objekta, voditi staza, a u središnjem delu predviđen je veći trg. Značajnu površinu zauzimaće veštačko jezero. U svim segmentima rada turističkog kompleksa akcenat će biti na interesantnim dešavanjima, na prikazu određenih radnji kroz organizovane radionice (grnčarske, tkačke, kovačke, pekarske itd.) u kojima će posetioci učestvovati. Planirana je uključenost kostimiranog osoblja – kustosa i animatora koji će pružati dobrodošlicu i imati različite uloge predstavnika keltskog naroda", saopšteno je na sajtu TO Inđija.

Interesantna istorijska priča i bogat arheološki materijal trebalo bi da pomognu da se od naselja napravi atraktivan turistički proizvod, koji bi doprineo razvoju turizma u tom dijelu Srbije.

Izgradnja je započeta prije nekoliko godina, a trenutna faza radova obuhvata nastavak izgradnje ograde i staza, izgradnju jednog objekta, tribine za takmičenja i tribine za predavanja.

Keltsko naselje u Inđiji trebalo bi da bude završeno krajem septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana