Spoj umjetnosti i boemskog života: Najljepši barovi za ljubitelje umjetnina

Agencije
Spoj umjetnosti i boemskog života: Najljepši barovi za ljubitelje umjetnina

Iako većina negira da svijet umjetnosti i alkohol često idu ruku pod ruku, umjetnici i pisci svoju su inspiraciju tražili u piću pa nije ni čudo što su neki barovi odlučili da umjetnost bude dio njihovog koncepta.

Ovaj trend specifičan je za velike gradove, poput Londona, Njujorka ili Pariza, ali i gradove poput Kluž-Napoke i Sent Pol de Vensa. U ovim barovima, osim što možete uživati u umjetninama, možete popiti i čašu vina i osloboditi se svakodnevnih briga.

Skeč, London

Skeč je umjetnički prostor u kome se služi hrana i piće. Otvoren je 2003. godine, a otvorili su ga poznati ugostitelj Murad Mazouz i legendarni francuski kuvar Pjer Ganjer. Smješten je u zadivljujućem prostoru iz 18. vijeka u Ulici Konduit, Majfer. Hrana, muzika, piće i umjetnost čine mješavinu koju su vlasnici željeli da postignu i u tome su uspjeli. Svako ko je posjetio ovo mjesto ostao je očaran. Skeč pokreće umjetnost, ne samo stalnom izložbom umjetnina Davida Šrigleja (oko 300 umjetnina), već je umjetnost svuda. U zidovima, podovima, tepihu, kupatilima, plafonu, gdje god da pogledate.

Saks, Kluž-Napoka

U ovom rumunskom gradu nalazi se jedan od najljepših umjetničkih barova i zove se Saks. Kada uđete u ovaj bar, ne znate jeste li u vinskom baru, umjetničkoj galeriji ili koncertnoj dvorani za džez i bluz. Saks je projekat grupe prijatelja koji ima za cilj da pokaže da umjetnost ne pripada samo muzejima i galerijama. Oni žele da pomješaju umjetnost i svakodnevicu. Inače, ovaj grad je posljednjih godina sve više središte savremene umjetnosti. Smješten je u blizini Univerziteta za umjetnost i dizajn. U ovom baru nalaze se slike rumunskih umjetnika, skulpture, instalacije te dizajnerski nakit. Osim toga, Saks je domaćin raznih izložbi.

La Colombe d'Or, Sent Pol de Vens

U ovaj grad u Francuskoj zaljubilo se mnogo umjetnika i oni su u njemu ostavili svoj trag. Čak i da ne znate ovaj istorijski podatak, umjetnost se osjeti u vazduhu. Ulice su uske, šarmantne i prepune umjetničkih galerija.

U ovom gradu umjetnosti nalazi se i svjetski poznati umjetnički hotel, s jednako poznatim umjetničkim restoranom La Colombe d'Or. Restoran je 1920. godine otvorio lokalni poljoprivrednik Pol Ru. Tokom Drugog svjetskog rata, mnogi umjetnici potražili su utočište u ovom gradu, a Pol Ru je bio dovoljno predusretljiv da ih primi, a umjesto novca umjetnici su mu poklanjali umjetnička djela. Tako ovo mjesto ima impresivnu zbirku djela ikonskih umjetnika poput Matisa, Pikasa, Legera, Braka i Šagala. Ono što je nevjerovatno jeste to da sve ove slike ležerno vise na zidovima, kao i sve druge.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana