Sejšeli prva država koja će dozvoliti ulazak turistima koji su vakcinisani protiv korone

Anadolija
Sejšeli prva država koja će dozvoliti ulazak turistima koji su vakcinisani protiv korone

Odlukama koje su donijeli krajem januara, Sejšeli su postali prva otočna država koja će dozvoliti ulazak svim turistima koji su primili vakcine protiv virusa korona.

Pored odluke vezane za dozvolu ulaska turistima koji su primili vakcine protiv virusa korona, vlasti ove zemlje takođe razmišljaju o tome da već sredinom marta dozvole ulaz svim zainteresovanim turistima koji imaju negativne testove na koronavirus bili oni vakcinisani ili ne.

Odluka vlasti ove države temelji se na pretpostavci da će Sejšeli do polovine marta vakcinisati gotovo 75 posto populacije što će prema njihovim pokazateljima biti dovoljno da se ostvari tzv. "imunitet krda". 

Do sada, osim nabavke iz vlastitih sredstava, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija donirali su Sejšelima po 50.000 vakcina kompanije Sinofarm.

Država je ovoga mjeseca počela sa programom vakcinacije, a među prvima koji su primili vakcine su zdravstveni radnici, novinari i politički lideri uključujući i predsjednika Njavela Ramkalanjana.

Kada su u pitanju vakcinisani putnici, vlasti Sejšela donijele su pravilnik po kojem sve osobe koje su primile vakcine protiv virusa korona moraju pokazati dokaz da su primili obje doze vakcina najmanje dvije sedmice prije putovanja.

"Putnici moraju pokazati 'autentični certifikat' jedne od četiri vakcine koje su trenutno na tržištu. Vakcinisani putnici takođe moraju boraviti u hotelima i pansionima koji su certificirani za tzv. putnike 'kategorije 1', a Sejšili trenutno raspolažu sa 532 takva objekta", saopćenjo je iz Turističke zajednice Sejšela.

S druge strane, osobe koje još nisu vakcinisane ali bi željele posjetiti ovu turističku destinaciju, vlasti Sejšela su i u ovom slučaju pripremile pravilnik. Naime, vlasti ove zemlje dozvoliće ulazak nevakcinisanim osobama pod uslovom da dolaze privatnim letovima ili su na listi 48 zemalja za koje je procijenjeno da spadaju u manje rizične kada je u pitanju širenje virusa korona.

Pored toga, turisti koji nisu primili vakcinu i dalje će morati uz sebe imati negativan PCR prilikom ulaska kao potvrdu da nisu zaraženi virusom korona
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana