Sedam svjetskih čuda koja privlače turiste, a zbunjuju naučnike VIDEO

index.hr
Sedam svjetskih čuda koja privlače turiste, a zbunjuju naučnike VIDEO

Planeta Zemlja obiluje nevjerovatnim geološkim strukturama poput kristalnih pećina, kanjona i prelijepih vulkana.

Naučnici vijekovima objašnjavaju razloge njihovog nastanka, ali pojedine kreacije prirode ostale su večna zagonetka.

1. Oko Sahare - Mauritanija

Prostire se u obliku koncentričnih krugova, a najveći ima prečnik od oko 28 kilometara. Geolozi su u početku tvrdili da je nastalo uslijed udara asteroida, ali među krugovima nema istopljenog kamena koji bi potvrdio ovu teoriju. Izostaju i dokazi koji bi potvrdili teoriju o vulkanu. Zaljubljenici u mitove kažu da su to ostaci davno potonulog ostrva Atlantide.

Naučnici savremenog doba navode da je Oko Sahare nastalo erozijom Zemljine kupole. Proces je počeo prije oko 100 miliona godina raspadanjem superkontinenta Pangee. Drevne stijene koje su nastale na dubini od oko 200 kilometara potvrđuju teoriju, ali istraživanja još traju.

2. Jezero Hilijer - Australija

Malo jezero visokog saliniteta nalazi se na ostrvu pored Zapadne Australije. Negova ružičasta boja učinila ga je jedinstvenim u svijetu. Britanski istraživač Metju Flinders prvi je zabilježio slučaj jezera Hilijer. Analizirao je uzorak vode, ali nije mogao objasniti šta stvara njegovu nevjerovatnu boju. Turisti ga mogu posjetiti samo helikopterom, iako se zna da voda nije opasna po zdravlje.

Naučnici sumnjaju da je voda ružičaste boje zbog prisustva alge Dunaliella salina  ili ružičaste bakterije Salinibacter ruber. Za razliku od drugih primjera ružičastih jezera na svijetu (jezero Retba u Senegalu), roze nijansa u slučaju Hilijera ne zavisi od temperature ili sunčevih zraka.

3. Rascijep u Velikom kanjonu - SAD

Ogromni jaz u vremenu vidljiv je na Velikom kanjonu u Arizoni. Geolozi koji proučavaju anomaliju primjetili su dosta kamenja i fosila od prije 540 miliona godina. Odmah ispod njih nalazi se sloj stijena koji je nastao prije milijardu godina. Gdje je nestao sloj Zemlje koji je nastao između ta dva razdoblja velika je nepoznanica.

Teorija koja tvrdi da je Zemlja nekada bila zaleđena kugla daje odgovor na pitanje. Ogromni slojevi ploča nastali u spomenutom razdoblju završili su u okeanu pod naletom lednika. Ipak, njihovo porijeklo zauvijek će ostati pod velom misterije.

4. Luk Nastapoka - Kanada

U jugoistočnom dijelu zaliva Hadson nalazi se gotovo savršen luk. Prvo se mislilo da je nastao uslijed udara asteroida. Međutim, u blizini luka nije pronađen nijedan dokaz da se to dogodilo.

Najprihvatljivija teorija kaže da je luk nastao kada je jedan sloj stijena potisnuo drugi. To ne objašnjava njegov pravilni oblik, tako da je luk Nastapoka i dalje pod stalnim nadzorom naučnika.

5. Brežuljci u Mimi - SAD

Jednolični talasi u travnjacima nalaze se blizu Olimpije, u saveznoj državi Vašington. Kada ih je 1841. godine otkrio američki naučnik Čarls Vilks, mislio je da je riječ o grobnicama. Počeo je da kopa i ubrzo shvatio da je svaki brežuljak ispunjen šljunkom. Slične formacije protežu se od Kalifornije do Kolorada i decenijama zbunjuju naučnike.

Pojedini naučnici kažu da su brežuljci nastali prije 30.000 godina. Ova tvrdnja u sukobu je sa teorijom koja kaže da su prvi ljudi živjeli na teritoriju SAD mnogo kasnije. Nagađanja o uticaju vjetrova i poplava brzo su odbačena. Najnovija teorija okrivljuje krtice za postojanje brežuljaka, ali malo ko od naučnika vjeruje u nju.

6. Čarobni krugovi - Pustinja Namibija

U neposrednoj blizini Namibije nalaze se crveni krugovi gole zemlje obrasle travom. Ako ih pogledate iz ptičje perspektive, shvatićete da se mrlje beskrajno protežu duž pustinje. Narodna vjerovanja kažu da se radi o stopama bogova, ali su naučnici potražili objašnjenje temeljeno na dokazima, piše Mental Flos.

Pojedini prirodnjaci tvrde da su rupe nastale uslijed napora biljaka da dođu do vode i hranljivih materija iz zemlje. Biljke koje su uspijele da oblikuju dominantan sastav korena su opstale. One koje su osuđene na umiranje ostavile su komad zemlje u sredini.

Godine 2017. u časopisu "Naturee" pojavila se obećavajuća teorija. Iskopavanjem su otkrivena gnijezda termita, što implicira da su insekti pojeli vegetaciju iznad gnijezda. Pustinjske biljke mogle su se razviti samo oko gnijezda. Uz sve napore da se objasni njihovo postojanje, nauka još traži konačan odgovor.

7. Krateri u Sibiru

Pilot helikoptera koji je 2014. godine letio iznad poluostrva Jamal primjetio je ogromnu rupu u zaleđenoj zemlji, na samom ulazu u Karsko more. Naučnici su požurili s analizom kratera prečnika od oko 30 metara, jer su htjeli da utvrde njegovo poijreklo. Udar meteora, eksplozija gasa i dolazak vanzemaljaca bile su neke od teorija njihovog nastanka.

Ispitivanje vazduha na dnu kratera otkrilo je vrlo visok nivo metana koja ukazuje na eksploziju. Nju su izazvala topla ljeta koja su poremetila uslove vječnog snijega i leda. Pojedini geolozi tvrde da nije bilo eksplozije, već je krater nastao pod uticajem urušavanja zaleđenog zemljišta. Od tada je otkriveno još nekoliko kratera, ali službenog objašnjenja nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana