Rovinj, čarolija sa mirisom mora

Ilijana Božić
Rovinj, čarolija sa mirisom mora

Izlaskom sunca, uz zvuke talasa koji dodiruju morske hridi i galebova koji slobodno šetaju, započinje avantura po Rovinju, plavom biseru Jadrana.

Obavijen nostalgičnim sjećanjima, smješten u srcu Istre, ovaj grad ima moć da probudi najljepše emocije.

Srednjovjekovna arhitektura odvodi putnike namjernike u svijet bajki i mašte, a živopisni i romantični Rovinj stvara čaroliju za svakog ko se u njemu nađe. Ovaj grad je 1963. proglašen spomenikom kulture, a njegov kompletan pejzaž zaštićenim prirodnim rezervatom.

Prateći put mora uskim, strmim kaldrmama Starog grada, nekada dijela venecijanskog carstva, dolazi se na brežuljak Monte, na kojem je izgrađena crkva Svete Eufemije, kao kruna Rovinja. Svetiteljka čuva grad, a visoki zvonik sa njenim kipom rađen je po uzoru na zvonik bazilike Svetog Marka u Veneciji.

Sa ovog mjesta pruža se neopisiv pogled na Rovinj i ostrva Crveni otok, Svetu Katarinu i svetionik “Sveti Ivan”. Šetnja ka crkvi Svete Eufemije svjedoči o tome da je Rovinj grad svijetlih boja, ali i umjetnika.

Živopisne fasade, prozori, bicikli sa korpama cvijeća, ulazna vrata i veš koji se suši na konopcima čine šarm ovog grada. Spuštajući se od crkve prema podnožju Starog grada put prolazi čarobnom ulicom Grisija, gdje se pojavljuje umjetnički i boemski dio Rovinja.

Živopisne prodavnice suvenira i nakita, male umjetničke galerije, antikvarnice i kafići očaravaju prolaznike i pozivaju ih da zavire unutra. U ovoj ulici nalazi se čuveni “Atelier Charm”, živopisna prodavnica odjeće, iz koje se pruža neponovljiv pogled na more.

U svakom kutku Rovinja osjeti se duh Italije, dok se mirisi maslina, istarskih vina i morskih plodova šire iz obližnjih restorana. Put vodi u piceriju “Da Sergio” sa najboljom picom u ovom dijelu Hrvatske.

Lutajući Grisijom dolazi se do centralnog trga i pijace, na kojoj se osjeti pravi ritam grada. Tu možete pronaći autohtone proizvode kao što su med, masline, začini i ljekovito bilje, smokve, sir, pršuta, sve sa mirisom mora.

Zaštitnica grada

Legenda kazuje da je petnaestogodišnja djevojčica Eufemija za vrijeme cara Dioklecijana, ne želeći da se odrekne hrišćanstva, bačena lavovima koji nisu uspjeli da je rastrgnu. Od tada su vjernici sarkofag sa njenim moštima čuvali i premještali. Prema predanju, sarkofag je nestao iz Carigrada, u kojem se tada nalazio, da bi ga nekoliko mjeseci kasnije more odnijelo u Rovinj. Od tada je sveta Eufemija zaštitnica grada. Ne zna se tačno kad je Rovinj nastao, a prvi pisani tragovi datiraju iz petog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana