"Rođak sa sela" u Borač doveo 10.000 turista: Kuća Milomira Vranića prava atrakcija

GS
"Rođak sa sela" u Borač doveo 10.000 turista: Kuća Milomira Vranića prava atrakcija

Kadrovi prelijepe Gruže i sela Borač svakodnevno se mogu vidjeti na malim ekranima, jer upravo tu, u centru Šumadije, sniman je "Moj rođak sa sela", jedna od najpopularnijih domaćih serija. Svi znaju za Milomira Vranića, čiji lik glumi Vojin Ćetković, a kuća u kojoj je taj telvizijski junak živio, postala je jedno od omiljenih mjesta za turiste iz Srbije, ali iz cijelog regiona.

"Preko 10.000 ljudi došlo je da vidi Vranićevu kuću. Pored naših domaćih gostiju, tu su Bosanci koji znaju celu seriju napamet, zatim Crnogorci i Hrvati. Sve ih zanima, da vide unutrašnjost kuće, kao i celo dvorište, svi obavezno malo posede za onim čuvenom stolom ispod oraha. Atmosfera u seriji je tako dobro dočarana da posetioci očekuju da im Vranić ili Drakče izađu iza ćoška", kaže za RINU, Rajko Lečić vlasnik imanja.

Prelijepa priroda, srpska autentičnost i šumadijska gostoprimljvost uticali su da izbor za snimanje padne upravo na selo Borač.

Iz Rajkovog dvorišta sa jedne strane pogled puca na Gružansko jezero, a sa druge na masivni Borački krš. Ovo selo su zbog izuzetne ljepote i pre posjećivali turisti, ali sada je njihov broj višestruko povećan.

 

"Ovo je prava prirodna oaza. Seoski turizam ovde ima izuzetan potencijal. Sada kroz Vranićevu kuću može da se dođe i prođe, ali imamo u planu da ospsobimo smeštajne kapacitete, kako bi oni koji su zaljubljenici u pravo srpsko selo mogli ovde da provedu i po nekoliko dana. Uz domaću hranu i rakiju, naravno", kaže kroz osmeh Rajko.

 

Da je najpoznatiji rođak sa sela u ovo mesto doveo mnoge ljude svedoči i podatak da je u selu Borač pre radila samo jedna kafana, a sada ih ima nekoliko. Za vreme vanrednog stanja one ne rade, ali ovdašnji domaćini se nadaju da će se kad sve ovo prođe ponovo u centru sela parkirati autobusi sa brojnim turistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana