Razglednica sa sjevera Evrope okupana suncem

Đurica Štula
Razglednica sa sjevera Evrope okupana suncem

Kad se kaže godišnji odmor uglavnom se pomisli na more, sunce, miris borova, izležavanje na plaži i ostale sunčane aktivnosti.

Ali ako je odredište za odmor Skandinavija, mnogi će biti iznenađeni izborom destinacije na sjeveru Evrope. Aerodromi u regionu imaju mnogo letova do gradova na sjeveru Evrope, po pristupačnim cijenama. Putni aranžman za dvije odrasle osobe i dvoje djece u sezoni, sa dodatnim prtljagom i rezervacijom sjedišta u oba pravca koštaju oko hiljadu maraka. Osim toga, postoji odličan izbor povoljnih cijena smještaja na digitalnim platformama tipa “Booking” i “AirBnB”.

Za ljubitelje švedskog dizajna, lijepih gradova i prirodnih ljepota izbor Švedske kao destinacije za godišnji odmor - prava je odluka. Zahvaljujući klimatskim promjenama ljeta u Švedskoj su sve toplija, tako da je tokom juna i avgusta kupanje u nekom od brojnih jezera ili u Sjevernom moru zagarantovano. Što se tiče komunikacije, Šveđani važe za odlične poznavaoce engleskog jezika i rado komuniciraju na ovom jeziku, za razliku od nekih drugih Evropljana, npr. Francuza.

Ruta koja podrazumijeva obilazak jugozapada Švedske i Norveške - Ronnenby, Gothenburg, Floda, Hønefoss u oba smjera duga je ukupno 1.600 kilometara.

Vožnja automobilom kroz Švedsku i Norvešku može biti zaista ugodno iskustvo sa vozačkog aspekta. Putevi su odlični, ograničenja se poštuju, uz puteve nema bilborda, a priroda je fascinantna.

Pored puta su brojne benzinske pumpe koje prate restorani i poneki tržni centar. Mnogo je kampera, automobila sa prikolicama i biciklima na krovovima, a pored švedskih, norveških i danskih, česte su njemačke i poljske registarske tablice.

Saobraćaj je gust i vikendom i radnim danima. Šveđani imaju brojna uređena mjesta za kampovanje i uživanje oko rijeka, jezera, po šumama i gorama i maksimalno koriste lijepo vrijeme da budu van kuće.

Ronnenby

Ronnenby je mali grad na jugu Švedske, dva i po sata vožnje od Malmema i sa populacijom od 13.000 stanovnika. U njemu je smješten jedan od najljepših parkova u cijeloj državi - Brunnspark. Pored brojnih jezera potočića i šume, u parku se nalazi i jedan od najstarijih SPA centara u Švedskoj - 1705. godine otkriveni su prvi izvori ljekovite i mineralne vode, a kako je vrijeme odmicalo sadržaj je građen i unapređivan. I danas je to jedan od najvećih SPA centara u Švedskoj. U sklopu parka se nalazi i muzej prirode. Zapravo u svakom mjestu u Švedskoj u okviru parkova se uglavnom nalaze prirodnjački muzeji posvećeni biljnom i životinjskom svijetu karakterističnom za to mjesto.

Ono što je karakteristično za ovaj grad, manje-više važi i za ostatak Švedske - kuće su jednostavne, sa fasadnim oblogama uglavnom od drveta, sa verandama ispred, urednim dvorištima, uglavnom bez zavjesa na prozorima. Nema gužve na ulicama.

Gothenburg

U Gothenburgu je ipak potpuno drugačija situacija u odnosu na Ronnenby. Sa 600.000 stanovnika mnogo je brži, dinamičniji pa je vožnja uz pomoć GPS-a bila zanimljivo iskustvo. Sreća je da “ljubazna gospođa iz GPS-a” vozače uvijek vraća na pravi put. Pohvalno je što vam niko ne svira i ne pokazuje zube ako se pogubite u saobraćaju, uglavnom vas puste ako vide da niste sigurni šta i kako.

Gothenburg nudi mnogo sadržaja za turiste. Gradska botanička bašta ima oko 15.000 različitih vrsta. Oni koji u ovaj grad dođu sa djecom “Unverseum” i “Lisberg” park zabave sjajan su izbor, jer su fenomenalni i blizu jedan drugoga. Slottsskogen je park od 137 hektara koji se nalazi u centru grada. Pored brojnih staza i šetališta, tu se nalazi i zoološki vrt, tako da je doživljaj za djecu kompletan - foke, pingvini, irvasi i ostale životinje koje žive blizu Djeda Mraza.

“Unverseum” je naučni centar i muzej otvoren 2001. godine, gdje se u nekoliko nivoa nalaze brojne biljke, životinje te dijelovi posvećeni nauci. Unutra se takođe nalaze kafei, restorani, igraonice, knjižare i suvenirnice. Ulaznice za četiri osobe u sezoni koštaju oko stotinu evra. A “Lisberg” je park zabave sa vrteškama, rolerkosterima i brojnim spravama adrenalinskog tipa.

Floda i Alingrsas

Floda i Alingrsas su dva manja mjesta u blizini Gothenburga sa divnom prirodom, lijepim kućama i jezerima. Posebno je smiješno, ali i tužno, što je u rezervatu prirode u Flodi na šumskoj tabli prvo obavještenje na srpskom jeziku da - “Pecanje nije dozvoljeno bez dozvole”.

U njemu se nalazi i jedna od najstarijih crkava u Švedskoj Skallsjö (sagrađena 1200. godine), čiji su originalni dijelovi uklopljeni u sadašnju crkvu. Pored crkve, kao dio istorijskog nasljeđa, nalazi se i “grofovija” Nääs Slott, koju je oformio August Abrahamson, koji je bio veoma uspješan trgovac tekstilom i proizvodima za tekstilnu industriju. Danas je njegovo nasljeđe javno dobro, u dvorcu se održavaju vjenčanja i svečanosti, a ostatak poslovne zone je pretvoren u hotel sa SPA centrom. Kuće u kojima su živjeli posluga i radnici i danas se koriste za stanovanje.

U Alingrsassu ima divan rezervat Nolhaga, a u centru grada su radnje, pekare i kafei. Neki su tu od 1850. godine i još su zadržali autentični izgled.

Hønefoss

Hønefoss je u Norveškoj, a ime tog mjesta u prevodu znači - Kokošiji vodopad. U prošlosti je bilo poznato po velikom broju pilićarnika, u centru grada se nalazi vodopad, pa je neko sve to spakovao u jedno ime. Putevi su bolji u Norveškoj nego u Švedskoj i gorivo skuplje. Za tri dana boravka u Hønefossu možete posjetiti jedan od fjordova i nekoliko jezera, idealnih za kupanje. Plaže su ljeti prepune, a za ljude iz drugih dijelova svijeta je vrlo neobično kada je u ponoć još vidljivo i bez pravog mraka. Smrkne se tek oko tri časa i već u pet časova sunce ponovo kuca na prozore. Inače, u Norveškoj se fjord zove manje-više sve što je ispresijecano nekom vodom - bilo da je u pitanju more ili jezero. Na plaže se nose roštilji ili torbe za hlađenje, hrana je raznovrsna, a oko 13 časova se pije kafa. Poseban utisak ostavlja posjeta vidikovcu iznad grada - Kongens Utsikt. Na to mjesto dolaze paraglajederi iz cijelog svijeta i uživaju u slobodnom letu.

Stara  fabrika stakla

“Hadeland Glassverk” (koji se nalazi u mjestu Jevnaker) je fabrika stakla i proizvoda od stakla osnovana 1762. i jedna je od najstarijih u Norveškoj, koja i danas radi. S obzirom na to da su u to doba proizvodi od stakla bili deficitarni, stvorila se potreba za pokretanjem industrije tog tipa. U Norveškoj u to doba nije bilo obučenih radnika, prvi radnici i stanovnici su bili Nijemci. U krugu fabrike se i radilo i živjelo, a danas ti objekti imaju različitu namjenu. Neki su preuređeni u prodavnice sa proizvodima od stakla, a neki u muzeje i galerije. Dio fabrike i dalje aktivno radi, a ako imate sreću da posjetite fabriku na dan otvorenih vrata, vidjećete kako nastaju staklene vaze, čaše i bokali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana