Razglednica sa sjevera Evrope okupana suncem

Đurica Štula
Razglednica sa sjevera Evrope okupana suncem
Razglednica sa sjevera Evrope okupana suncem

Kad se kaže godišnji odmor uglavnom se pomisli na more, sunce, miris borova, izležavanje na plaži i ostale sunčane aktivnosti.

Ali ako je odredište za odmor Skandinavija, mnogi će biti iznenađeni izborom destinacije na sjeveru Evrope. Aerodromi u regionu imaju mnogo letova do gradova na sjeveru Evrope, po pristupačnim cijenama. Putni aranžman za dvije odrasle osobe i dvoje djece u sezoni, sa dodatnim prtljagom i rezervacijom sjedišta u oba pravca koštaju oko hiljadu maraka. Osim toga, postoji odličan izbor povoljnih cijena smještaja na digitalnim platformama tipa “Booking” i “AirBnB”.

Za ljubitelje švedskog dizajna, lijepih gradova i prirodnih ljepota izbor Švedske kao destinacije za godišnji odmor - prava je odluka. Zahvaljujući klimatskim promjenama ljeta u Švedskoj su sve toplija, tako da je tokom juna i avgusta kupanje u nekom od brojnih jezera ili u Sjevernom moru zagarantovano. Što se tiče komunikacije, Šveđani važe za odlične poznavaoce engleskog jezika i rado komuniciraju na ovom jeziku, za razliku od nekih drugih Evropljana, npr. Francuza.

Ruta koja podrazumijeva obilazak jugozapada Švedske i Norveške - Ronnenby, Gothenburg, Floda, Hønefoss u oba smjera duga je ukupno 1.600 kilometara.

Vožnja automobilom kroz Švedsku i Norvešku može biti zaista ugodno iskustvo sa vozačkog aspekta. Putevi su odlični, ograničenja se poštuju, uz puteve nema bilborda, a priroda je fascinantna.

Pored puta su brojne benzinske pumpe koje prate restorani i poneki tržni centar. Mnogo je kampera, automobila sa prikolicama i biciklima na krovovima, a pored švedskih, norveških i danskih, česte su njemačke i poljske registarske tablice.

Saobraćaj je gust i vikendom i radnim danima. Šveđani imaju brojna uređena mjesta za kampovanje i uživanje oko rijeka, jezera, po šumama i gorama i maksimalno koriste lijepo vrijeme da budu van kuće.

Ronnenby

Ronnenby je mali grad na jugu Švedske, dva i po sata vožnje od Malmema i sa populacijom od 13.000 stanovnika. U njemu je smješten jedan od najljepših parkova u cijeloj državi - Brunnspark. Pored brojnih jezera potočića i šume, u parku se nalazi i jedan od najstarijih SPA centara u Švedskoj - 1705. godine otkriveni su prvi izvori ljekovite i mineralne vode, a kako je vrijeme odmicalo sadržaj je građen i unapređivan. I danas je to jedan od najvećih SPA centara u Švedskoj. U sklopu parka se nalazi i muzej prirode. Zapravo u svakom mjestu u Švedskoj u okviru parkova se uglavnom nalaze prirodnjački muzeji posvećeni biljnom i životinjskom svijetu karakterističnom za to mjesto.

Ono što je karakteristično za ovaj grad, manje-više važi i za ostatak Švedske - kuće su jednostavne, sa fasadnim oblogama uglavnom od drveta, sa verandama ispred, urednim dvorištima, uglavnom bez zavjesa na prozorima. Nema gužve na ulicama.

Gothenburg

U Gothenburgu je ipak potpuno drugačija situacija u odnosu na Ronnenby. Sa 600.000 stanovnika mnogo je brži, dinamičniji pa je vožnja uz pomoć GPS-a bila zanimljivo iskustvo. Sreća je da “ljubazna gospođa iz GPS-a” vozače uvijek vraća na pravi put. Pohvalno je što vam niko ne svira i ne pokazuje zube ako se pogubite u saobraćaju, uglavnom vas puste ako vide da niste sigurni šta i kako.

Gothenburg nudi mnogo sadržaja za turiste. Gradska botanička bašta ima oko 15.000 različitih vrsta. Oni koji u ovaj grad dođu sa djecom “Unverseum” i “Lisberg” park zabave sjajan su izbor, jer su fenomenalni i blizu jedan drugoga. Slottsskogen je park od 137 hektara koji se nalazi u centru grada. Pored brojnih staza i šetališta, tu se nalazi i zoološki vrt, tako da je doživljaj za djecu kompletan - foke, pingvini, irvasi i ostale životinje koje žive blizu Djeda Mraza.

“Unverseum” je naučni centar i muzej otvoren 2001. godine, gdje se u nekoliko nivoa nalaze brojne biljke, životinje te dijelovi posvećeni nauci. Unutra se takođe nalaze kafei, restorani, igraonice, knjižare i suvenirnice. Ulaznice za četiri osobe u sezoni koštaju oko stotinu evra. A “Lisberg” je park zabave sa vrteškama, rolerkosterima i brojnim spravama adrenalinskog tipa.

Floda i Alingrsas

Floda i Alingrsas su dva manja mjesta u blizini Gothenburga sa divnom prirodom, lijepim kućama i jezerima. Posebno je smiješno, ali i tužno, što je u rezervatu prirode u Flodi na šumskoj tabli prvo obavještenje na srpskom jeziku da - “Pecanje nije dozvoljeno bez dozvole”.

U njemu se nalazi i jedna od najstarijih crkava u Švedskoj Skallsjö (sagrađena 1200. godine), čiji su originalni dijelovi uklopljeni u sadašnju crkvu. Pored crkve, kao dio istorijskog nasljeđa, nalazi se i “grofovija” Nääs Slott, koju je oformio August Abrahamson, koji je bio veoma uspješan trgovac tekstilom i proizvodima za tekstilnu industriju. Danas je njegovo nasljeđe javno dobro, u dvorcu se održavaju vjenčanja i svečanosti, a ostatak poslovne zone je pretvoren u hotel sa SPA centrom. Kuće u kojima su živjeli posluga i radnici i danas se koriste za stanovanje.

U Alingrsassu ima divan rezervat Nolhaga, a u centru grada su radnje, pekare i kafei. Neki su tu od 1850. godine i još su zadržali autentični izgled.

Hønefoss

Hønefoss je u Norveškoj, a ime tog mjesta u prevodu znači - Kokošiji vodopad. U prošlosti je bilo poznato po velikom broju pilićarnika, u centru grada se nalazi vodopad, pa je neko sve to spakovao u jedno ime. Putevi su bolji u Norveškoj nego u Švedskoj i gorivo skuplje. Za tri dana boravka u Hønefossu možete posjetiti jedan od fjordova i nekoliko jezera, idealnih za kupanje. Plaže su ljeti prepune, a za ljude iz drugih dijelova svijeta je vrlo neobično kada je u ponoć još vidljivo i bez pravog mraka. Smrkne se tek oko tri časa i već u pet časova sunce ponovo kuca na prozore. Inače, u Norveškoj se fjord zove manje-više sve što je ispresijecano nekom vodom - bilo da je u pitanju more ili jezero. Na plaže se nose roštilji ili torbe za hlađenje, hrana je raznovrsna, a oko 13 časova se pije kafa. Poseban utisak ostavlja posjeta vidikovcu iznad grada - Kongens Utsikt. Na to mjesto dolaze paraglajederi iz cijelog svijeta i uživaju u slobodnom letu.

Stara  fabrika stakla

“Hadeland Glassverk” (koji se nalazi u mjestu Jevnaker) je fabrika stakla i proizvoda od stakla osnovana 1762. i jedna je od najstarijih u Norveškoj, koja i danas radi. S obzirom na to da su u to doba proizvodi od stakla bili deficitarni, stvorila se potreba za pokretanjem industrije tog tipa. U Norveškoj u to doba nije bilo obučenih radnika, prvi radnici i stanovnici su bili Nijemci. U krugu fabrike se i radilo i živjelo, a danas ti objekti imaju različitu namjenu. Neki su preuređeni u prodavnice sa proizvodima od stakla, a neki u muzeje i galerije. Dio fabrike i dalje aktivno radi, a ako imate sreću da posjetite fabriku na dan otvorenih vrata, vidjećete kako nastaju staklene vaze, čaše i bokali.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana