Prvi srpski turisti na Lefkadi: "Govorili su nam da nema šanse da stignemo. Kao u karantinu smo"

GS
Prvi srpski turisti na Lefkadi: "Govorili su nam da nema šanse da stignemo. Kao u karantinu smo"

Kristijan Stojanovski jedan je od stotine srpskih turista koji su juče krenuli u Grčku. Stojanovski poručuje i da, iako su mu svi govorili da do Grčke neće stići i da je bolje, kada se već ide preko Bugarske, ide na Crno more, od svog cilja nije želio da odustane.

"Mi smo se odlučili da idemo preko Bugarske pošto je to bila jedina opcija", rekao je Stojanovski te dodao:

"Pošto nisam bio siguran da li je preko Makedonije za Grčku pušten tranzit, odlučili smo da idemo preko Bugarske. Prijatelj sa porodicom koji je krenuo svojim kolima i ja sa svojom porodicom, pratili smo vesti, kao i Fejsbuk grupe gde su se javljali turisti sa graničnog prelaza Kulati iz prve ruke. Iako nismo bili sigurni kako sve funkcioniše, prijatelj i ja dogovorili smo se da ipak krenemo tamo i da stignemo do ponoći i probamo da pređemo granicu", kaže Stojanovski.

Objašnjavajući početak avanture, Stojanovski kaže da na ulazu u Bugarsku nije bilo gužve, kao i da su prešli put bez zadržavanja, testova i pitanja o virusu korona, mada su ih svi pitali gde idu.

"Mi smo govorili da ćemo probati da pređemo u Grčku, a ako ne, idemo na Crno more. Svi su nam rekli da nema šanse. Dok smo kupovali vinjetu za auto, stao je do nas pun autobus sa beogradskim tablicama iz neke agencije. Pitao sam vođu puta gde idu, a ona mi je rekla da idu za Grčku, pa sam tako i sa njom razmenimo informacije i krenuli smo zajedno", objasnio je.

Do prelaza kako kaže, stigli su oko ponoći, a u koloni su čekali oko dva sata:

"Auto put do Sofije se radi tako da je katastrofa, radovi na putu su loše obeleženi, pa neka je sa srećom onome ko krene na taj put. Moj prijatelj Marko je bio ispred mene i video sam da se raspravlja nešto sa policijom, i da je otišao na drugi šalter. Tamo su mu uzeli podatke iz pasoša, kao i njegovoj ženi i deci i pitali su ih gde putuju, gde će biti smešteni, i koliko ostaju. Prošao sam iza njih i mene nisu ništa pitali. On je morao da ostavi sve podatke i posle dva sata nastavili smo zajedno putem prema Lefkadi", rekao je.

Kaže da nije bilo nikakvog testiranja na granici na kovid-19, te dodao da je njegovom prijatelji policija rekla da ipak nije dobro što su krenuli put Grčke prije 1. jula, kao i da u zbog ovakve situacije "može da bude u karantinu sedam dana".

"Rano, oko osam ujutru, smo stigli na Lefkadu. Smestili smo se u predivnom smeštaju. Tu smo prvi turisti, koji su otvorili sezonu. Bukvalno smo sami u celom kompleksu, kao u karantinu", kaže Stojanovski, šaljivo opisivajući situaciju koja ih je tamo sačekala.

Što se tiče mjera, on dodaje da su u smeštaju zatekli sve vrste dezinfekcionih sredstava, a svaki pribor, tanjir, šerpa i ostalo, umotano je posebno u papir. Bazen je čist kao suza. A smještaj, kako je dodao na zadovoljavajućem nivou.

"Miris borove šume, pomešano sa mirisom mora. Predivan pogled sa dve terase i naravno svako veče zalazak sunca. Jednom rečju Raj", ovim rečima za naš portal Stojanovski opisuje prvi dan na Lefkadi.

Trenutno u Grčkoj nema gužvi koje su uobičajene za jun, a na plaži Pefkoulia, juče su, kako je rekao, bili sami. Ni na drugoj plaži koju su tog dana obišli, Agios Nikitas, nije bilo mnogo ljudi. Njih svega dvadesetak, i to uglavnom Grka, dodao je Stojanovski.

Inače, srpski turisti i dalje ne odustaju od ljetovanja u Grčkoj, zemlje koja je još pre nekoliko dana najavila da će od 15. juna otvoriti granice za državljanje 29 zemalja, među kojima je bila i Srbija.

Granica između Bugarske i Grčke otvorena je za državljane Srbije, tako da je naša zemlja trenutno jedina od trećih zemalja čiji građani mogu da pređu granicu sa Grčkom. Prema dostupnim informacijama, ovo bi bio jedini ustupak koji je Grčka napravila za državljane trećih zemalja, budući da još nema zvaničnih podataka da je otvorila granice za državljane drugih država iz te grupe.

Granica između Sjeverne Makedonije i Grčke i dalje je otvorena samo za transport robe, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke, a prema najavama status prelaza Bogorodica-Evzoni, bi danas ili narednih dana trebalo da bude riješen.

Iako još nema zvanične odluke o testiranju, putnici se prema pisanju pojedinih medija nasumično testiraju na virus korona.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana