Pravila ponašanja širom svijeta za koja većina turista ne zna da su zabranjena

GS
Foto: EF Tours Blog

Kulturološki sukobi mogu se dogoditi bilo gdje i bilo kada, a nekada se dešavaju na neke zaista neočekivane načine. Od bezazlenog zagrljaja do paljenja cigarete na otvorenom, postoje pravila ponašanja širom svijeta na koja bi turisti trebalo da obrate pažnju.

Budite oprezni u Italiji kada konzumirate užinu, ručak ili osvežavajući napitak. U Firenci je prekršaj jesti ili piti sjedeći na stepenicama ili u dvorištu crkve, a isti zakon važi i za ishranu u blizini javnih ustanova.

Fidži je prelijepi tropski raj u kome su sunčanje i kupanje dio svakodnevnog života, ali nemojte da vas uhvate spuštenih pantalona. Golotinja i kupanje u toplesu ovde su ilegalni.

Slično je i u Barseloni, gdje su kupaći kostimi namijenjeni isključivo za plažu. Ne lutajte dalje od obale Barselone obučeni samo u bikiniju ili kupaćim gaćama. U ovom španskom gradu protivzakonito je nositi kupaći kostim na ulici.

Nezakonito je hraniti golubove na ulicama San Franciska. Grad krivi ove ptice za širenje bolesti i oštećenje imovine, pa shodno tome, ako vas uhvate kako dajete hranu golubovima, mogli biste da se suočite sa velikom kaznom. Građani se čak podstiču da gradskoj policijskoj upravi prijave sve one koji hrane golubove.

Vozite bicikl odgovorno u Meksiku. Svako ko ga vozi ne smije podići noge sa pedala jer bi mogao izgubiti kontrolu. Zvuči pomalo ludo, ali organi reda zaista i na ovaj način brinu o bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Kina je 2013. godine usvojila Zakon o pravima starijih osoba, prema kojem su odrasli u obavezi da „često“ posjećuju svoje ostarele roditelje. Nema riječi o tome šta tačno znači „često“, ali ako se ljudi ne pridržavaju toga, sud bi ih mogao primorati da posjećuju roditelje određeni broj puta mjesečno, piše 24sedam

Ne varajte na ispitima u Bangladešu. Mnoge škole, posebno univerziteti, prete izbacivanjem onih koji budu uhvaćeni da varaju, a u Bangladešu ulog je još veći – djeca starija od 15 godina mogu zaista otići u zatvor ako varaju na završnim ispitima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana