Poziv turistima da dođu u biser koji nema cijela Evropa

Srna
Poziv turistima da dođu u biser koji nema cijela Evropa

SARAJEVO - Nacionalni park "Sutjeska", koji nudi nesvakidašnje netaknute ljepote prirode sa prašumom Perućica, je biser koji nema cijela Evropa i "korona fri zona", iz koje pozivaju sve ljude da dođu i dožive brojne sadržaje.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Aleksandar Kovač rekao je da ovaj nacionalni park još nije dovoljno iskorišten i ovaj biser Republike Srpske treba da postane brend prepoznatljiv ne samo u Srpskoj i BiH, već i u cijeloj Evropi i svijetu.

Kovač je danas u Sarajevu, gdje je promovisana kulturna i prirodna baština Nacionalnog parka "Sutjeska", koji nudi nesvakidašnje netaknute ljepote prirode sa prašumom Perućica, jedinom sačuvanom prašumom u Evropi, i predstavlja brend ne samo Republike Srpske, već i Evrope, najavio da će učiniti sve da potencijal ovog bisera bude adekvatno iskorišten i zauzme mjesto koje mu pripada.

On je rekao da će se nastojati da smještajni kapaciteti u Nacionalnom parku "Sutjeska" budu završeni u cijelosti do kraja godine i po mogućnosti da budu duplirani u odnosu na trenutni potencijal, te da će gosti u hotelima i restoranima moći da konzumiraju domaću kuhinju.

Kovač je naveo da se za boravak u Nacionalnom parku "Sutjeska" mogu koristiti vaučeri Republike Srpske, te da se nada da će važiti do kraja godine.

Stručni saradnik za turizam Nevena Novović istakla je da je u doba pandemije virusa korona ovaj nacionalni park "korona fri zona" i dodala da se u toj oazi može naći sve što je potrebno da se organizam zaštiti od virusa korona, očisti i bude zdrav.

"Većina naših zaposlenih je vakcinisana. Nalazimo se na više od 16.000 hektara kvadratnih, tako da je to izuzetno velika površina bez gužvi, sa netaknutom prirodom. Pozivamo sve da dođu kod nas jer toliko toga imamo da ponudimo - brojne ture, obilaske područja i smještaj", naglasila je Novovićeva.

Ona je istakla da je akcenat na prašumi Perućici, koja je jedinstveni biser BiH, ali i Evrope.

"To je posljednja sačuvana prašuma u Evropi - naša pluća Evrope, kako je sa pravom zovemo, apsolutno netaknuta, bez ikakvog uticaja čovjeka. I ture su isključivo moguće uz pratnju vodiča iz Nacionalnog parka žSutjeskaž upravo zbog toga što moramo da čuvamo taj raznovrstan ekosistem", navela je Novovićeva.

Ona je rekla da je tu i memorijalni kompleks Bitke na Sutjesci, na osnovu kojeg je i nastao Nacionalni park, ali i najviši vrh u BiH Maglić i jezera Zelengore, te da posjetiocima sigurno treba više dana da se sve ovo vidi.

"Vikend-aranžman u trajanju od dva-tri dana za početak je takođe prihvatljiv", dodala je Novovićeva.

Kada je riječ o smještajnim kapaciteta tu su hotel "Mladost" sa oko 150 ležaja, apartmani u vilama "Volujak" i "Maglić" sa oko 30 ležaja, paviljon "Omladinski park", te planinske kuće /katuni/ na Zelengori i Prijevoru.

Tu se nalazi i bazen, odnosno jezero, od 16.000 metara kvadratnih i kompletni rekreativni kompleks.

"Ponuda je zaista raznovrsna i izuzetno je prihvatljivo za sve uzraste, a prihvatljivo je i sa finansijske strane, prilagođeno je svim kategorijama stanovništva gdje svako može da pronađe nešto za sebe", tvrdi Novovićeva.

Ona je rekla da čekaju odobrenje zbog epidemioloških mjera za održavanje tradicionalnih manifestacija kao što su "OK fest" i Auto-moto reli, te da se nada da će biti moguće njihovo organizovanje makar u nekom manjem obimu.

Promocija Nacionalnog parka "Sutjeska" u Sarajevu trajaće još dva dana, a i tokom cijele sezone da upoznaju građane o svim sadržajima i proizvodima koje nude.
/kraj/žd/vj/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana