Popajevo selo, Prolaz divova... Pet neobičnih mjesta u Evropi koja morate da posjetite VIDEO

avaz.ba
Popajevo selo, Prolaz divova... Pet neobičnih mjesta u Evropi koja morate da posjetite VIDEO

Evropa je čudesan kontinent koji ima mnoga prirodna i kulturna blaga koja ljudi iz svih djelova svijeta dolaze da obilaze.

Ipak, u Evropi se nalaze i neka neobična mjesta, koja nisu toliko poznata, ali kada čujete za njih, odmah poželite da ih obiđete.

Kjeragbolten, Norveška

Kjeragbolten je stijena koja se nalazi na planini Kjerag u Norveškoj. Neko bi pomislio da stijena ne može da bude zanimljiva, ali kada biste je ugledali kako stoji između dvije litice na visini od 984 metra, vjerovatno biste promjenili mišljenje.

Iako je penjanje na ovu stenu samo za hrabre, jer je zaista potrebna ogromna hrabrost da stanete na stijenu koja lebdi u vazduhu, mogu je posjetiti i oni koji jednostavno uživaju u neobičnim formacijama prirode.

Popajevo selo, Malta

Oni koji su posjetili Maltu možda su i čuli za selo poznatog mornara, jer je postalo prava atrakcija. Ovo selo je napravljeno prije nekoliko decenija, kada je nastao i crtani film. A danas nije neobično da ovde upoznate Popaja ili Olivu, koji će vas na ulazu počastiti čašom vina.

Osim uživanja u razgledanju neobičnog sela, možete da uživate i u vožnji brodićem ili u svakodnevnim predstavama.

Meteori, Grčka

Mnogi su čuli za manastire među oblacima. Nekada je manastira na vrhu stijena u Grčkoj bilo više, a sačuvano ih je svega šest. Ovo nesvakidašnje mjesto za podizanje manastira istoričari objašnjavaju potrebama vjernika da budu potpuno odvojeni od svijeta, a kasnije i od napadača.

Danas je moguće popeti se do manastira stepenicama, a moguće je prići i automobilima veoma blizu. Nekada su se monasi peli do vrha uz pomoć kanapa.

Tinto, Španija

Rijeka Tinto protiče kroz grad Huelvu na jugozapadu Španije. Samo ime rijeke zapravo znači “obojen” na španskom jeziku i ime je dobila zbog svoje ciglacrvene boje.

Područje oko rijeke je vijekovima bilo rudnik bakra, zlata i drugih metala. Nakon tolikih godina rudarstva, visok nivo gvožđa se naprosto rastopio u rijeci, što je učinilo da se dobije ova neobična rijeka.

Prolaz divova, Sjeverna Irska

Prolaz divova je prirodni rezervat koji se nalazi u Sjevernoj Irskoj. Ovo prirodno čudo sastoji se od približno 40.000 bazaltnih stupova koji su uvršteni na Uneskovu listu Svjetske baštine zbog neobičnih oblika.

Iako su ove stijene zapravo rezultat vulkanske erupcije, još postoji legenda o njima koja kaže da je stijene sagradio div, piše Dnevni avaz.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana