Planinski vrh na koji je zabranjeno penjanje

G.S.
Planinski vrh na koji je zabranjeno penjanje

Mačapučare - što u prevodu znači “riblji rep” - poznata je planina od 6.993 m u središnjem nepalskom lancu Annapurna koji sadrži tri od 10 najviših svjetskih vrhova.

Ipak, poseban je po tome što je u pitanju jedna od planina na čiji je vrh penjanje zabranjeno. U zemlji poput Nepala, ovo je prava rijetkost, naročito ako imamo na umu da je u pitanju zemlja gdje je planinarenje veoma popularno - čak se i Mont Everest tamo nalazi.

Zabrana penjanja na Mačapučare može da se pripiše jednom jedinom čovjeku - potpukovniku Džejmsu Ovenu Merionu Robertsu (1916-1997).

Džimi Roberts, kako je bio poznat u narodu, bio je proslavljeni britanski vojnik koji je mnogo doprinio planinarstvu Nepala i Himalaja. On je posao ataše u Nepalu 1958. godine, a svoj položaj iskoristio je za popularizaciju penjačkog sporta na tim prostorima, došrinevši tako i razvoju privrede.

Roberts je, zapravo, organizovao prvu zvaničnu ekspediciju na vrh Mačapučarea. Međutim, logistika je zakazala negdje blizu vrha, i družina koja je krenula da se penje morala je da odustane.

Jedan od članova, koji se prezivao Nojs, došao je na samo 45 metara od vrha ali je i on morao da odustane.

Nakon ekspedicije, Roberts je uputio prilično neobičan zahtjev nepalskoj vladi - da se zabrani penjanje na vrh Mačapučarea. Još uvijek je nepoznato kako je uspio da ih ubijedi u to, kao i zašto je to zatražio, ali njegov zahtjev je prihvaćen.

Ta zabrana važi i dan danas, stvarajući veo misterije oko ovog vrha.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana