Pet skrivenih mjesta Evrope za koja vjerovatno nikada niste čuli

Agencije
Pet skrivenih mjesta Evrope za koja vjerovatno nikada niste čuli

Osjećate li ponekad zasićenost jednim te istim destinacijama? Mjesta poput Amsterdama, Pariza, Londona svakako su destinacije koje barem jednom želimo da posjetimo, ali sigurno nekada poželite da otkrijete nešto novo. Neka mala skrovita mjesta, "neotkrivena", ali koja bi zadovoljila vašu radoznalost i potrebu za novim iskustvom i upoznavanjem drugačije kulture.

Eriče, Italija

Odvede li vas put na Siciliju, svakako posjetite istorijsko naselje Eriče koje se nalazi u provinciji Trapani. Eriče je smješten na istoimenom brdu, a na njega možete da se popnete žičarom. Prava je srednjovekovna znamenitost što se vidi u njegovoj arhitekturi.
Zanimljivo je to što često zna da izgubi u oblacima koje lokalno nazivaju "poljupcem Venere". Naselje je ostalo vjerno sicilijanskoj tradicionalnoj izradi umjetnina poput ručno rađene keramike i ručno tkanih ćilima. Takođe, možete da istražite njihova paganska vjerovanja i običaje koji su uticali na kulturu naselja.

Vart, Austrija

Jeste li znali da je Vart najsnježnije naselje u Austriji? Ukoliko volite snijeg i zimske sportove, ovo malo naselje u austrijskim Alpama definitivno je za vas. Navodno godišnje padne čak do 11 metara snijega.

Mozda deluje kao da na takvom nema šta da se radi, ali uz toliko snega, ovo je savršeno mesto za skijanje i snoubording. U Vartu zima traje do kraja marta, pa ukoliko ljubiteljima skijanja ne budu odgovarale domaće planine, mogu da posjete Austriju, a da to ne mora da bude u jeku skijaške sezone.

Mustiers Sant Mari, Francuska

U jugoistočnoj Francuskoj nalazi se, kako kažu, najljepše naselje Francuske. Leži na zapadnom ulazu riječke klisure Verdon koji se smatra jednim od najljepših u Evropi. Ovo naselje posebno je poznato i cijenjeno po keramičkoj tradiciji. Pogled na samo naselje kad padne mrak je očaravajuć, a svjetla Mustiers Sant Marie osvijetle kanjon u pozadini. Definitivno nešto što vrijedi vidjeti uživo.

Egisam, Francuska

Nije teško pronaći zanimljiva mjesta u državi sa tako bogatom istorijom. Ovo malo naselje izgleda kao da je iz bajke. Izgledom podsjeća na njemački grad Rotenburg, ali još je manje, pa time i slađe. Takođe spada u jedna od najljepših francuskih naselja.

U 2013. godini Egisamu je dodijeljena titula najdražeg francuskog sela. U ovo područje pristiže puno turista jer je regija vrlo poznata po odličnom i kvalitetnom alzaškom vinu. Ako vas put dovede do Egisama, svakako se priključite degustaciji vina u drevnim podrumima.

Balikoton, Irska

Balikoton se nalazi u okrugu Kork, 40 kilometara nedaleko od grada Kork. To je ribarsko naselje koje leži na stijenama zaliva Balikoton i ima pješčane plaže koje se pružaju duž 25 kilometara. Trenutno naselje nanovo je postavljeno po uzoru na starije naselje koje je cijelo pod vodom.

Stijene se svakih nekoliko godina drugačije formiraju zbog jake erozije, pa je zbog toga ovo međunarodna lokacija za istraživanje obalne erozije. Osim zanimljivih stijena i tipičnog irskog zelenila, posebnu pažnju odvlači svetionik na kojem je odlična pozicija za promatranje kitova. Ne treba zaboraviti na ukusni domaći irski maslac koji svakako morate da probate u jednom od njihovih domaćih specijaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana