Pet evropskih gradova koje možete da posjetite i sa skromnim budžetom

GS
Foto: gs

Budimo realni, putovanja nisu besplatna – ali mogu biti povoljna.

Sledeće gradove možete da posjetite i s nešto skromnijim budžetom.

Prag, Češka

Iako je već dugo jako popularan, praške cijene su i dalje izuzetno prihvatljive, pa u njega rado pristižu kako bogati, tako i oni ne previše bogati turisti. Gotički dvorci, barokne crkve i bajkoviti pogledi na sve strane i dalje privlače ljude. Lijepo je prošetati Karlovim mostom, posjetiti dvorac i katedralu, pa sjesti negdje uz Vltavu. Naravno, pivo je i dalje dostupno i sjajno, a za zaslađivanje, preporučamo da kupovinu "trdelnika" na jednom od mnogobrojnih štandova.

Krakov, Poljska

Smješten na jugu Poljske, tek malo sjeverno od granice sa Slovačkom, Krakov je značajno istorijsko središte i drugi najveći poljski grad. Pa iako je najvažniji sam centar, svakako vrijedi posjetiti dvorac Vavel, ali i jevrejsku četvrt. Bitno je reći kako odavde kreću i izleti za Aušvic, koji je od grada udaljen oko 60 – ak kilometara.

Istanbul, Turska

Ako ste ljubitelj mačaka, svakako na svoju listu dodajte i Istanbul. Grad je prepun mačaka, a prema njima se svi ljubazno ophode, bilo da ste u evropskom, ili azijskom dijelu. U najmnogoljudnijem turskom gradu svakako morate da prošetate Velikim bazarom, kao i da obiđete Aju Sofiju i Plavu džamiju. Za hranu takođe ne morate da brinete, jer su na svakom koraku raznorazni štandovi, tako da samo morate da izaberete neki od turskih specijaliteta.

Lisabon, Portugal

Poslednjih godina, nacionalna portugalska aviokompanija TAP uspostavila je direktne letove iz Lisabona sa Amerikom. Iako je veći dolazak stranih turista podigao cijene, glavni grad Portugala i dalje se može obići bez da bankrotirate. Isplati se otići u razgledanje tvrđave Belem i otići na besplatnu vođenu turu po slavnoj četvrti Alfama. Naravno, ni Sintra nije daleko vozom, a ovaj grad se itekako isplati vidjeti.

Budimpešta, Mađarska

Baš kao i Istanbul, i ovaj grad možemo podijeliti na dva dijela – Budim i Peštu. Grad obiluje muzejima (koga zanima istorija, preporučujemo sjajni Muzej terora), istorijskim lokacijama, ali i dobrim noćnim životom. Besplatne vođene ture su široko dostupne, a obavezna je šetnja Lančanim mostom, posjeta Ribarskoj tvrđavi, kao i razgledavanje (barem spolja) čudesne zgrade parlamenta. Tu su i popularne terme u samom centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana