Pecka, jedinstvena eko-turistička destinacija u Mrkonjić Gradu: Rajsko selo dobrih domaćina VIDEO FOTO

Milijana Latinović foto/video V. Tripić
Foto: Velibor Tripić

Daleko od gradske vreve, na mjestu gdje izvire rijeka Sana, a ptičice cvrkuću najljepše melodije, smještena je Pecka, rajsko selo na zemlji, kolijevka mnogih velikana i ognjište malobrojnih, vedrih i vrijednih domaćina.

Za selo smješteno u Mrkonjić Gradu, koje je nekada brojalo 2.500 stanovnika, a danas ih ima stotinjak, nadaleko se čulo. Iz njega su u svijet otišli istoričar i akademik, pokojni Milan Vasić, koji je bio i prvi dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci, predavao u Ankari i na Oksfordu, vaterpolisti Srbije Gojko i Duško Pijetlović, jedan od najvećih živućih matematičara Stevan Todorčević, pjesnik Tode Nikoletić i mnogi drugi.

Da bogatstvo ovog malog, pitomog mjesta, koje obiluje prirodnim bogatstvima, opstane i da u njemu uživaju i buduće generacije iz cijeloga svijeta, brine se lokalna organizacija “Green Ways”, koja je oronulu školu u Peckoj, staru devet decenija, podigla iz pepela, udahnula joj život i pretvorila u Centar za posjetioce (Vizitor centar), mjesto susreta svih generacija, koje odiše pozitivnom energijom i na kojem se rađaju prijateljstva za cijeli život.

Čim kročite u dvorište stare škole, dobrodošlicu, uz poneki lavež, poželjeće vam Žućko i Zevs, dva vjerna drugara. A poslije nekoliko koraka u ugodnom ambijentu, pored peći u kojoj pucketa vatra, uz čaj i kafu predsjednik organizacije “Green Ways” Boro Marić počinje priču o čarobnom selu i misiji entuzijasta koji su zajedno s njim vratili život u Pecku. Sve je počelo 2014. godine, kada su od opštine iznajmili objekat stare škole sa idejom da tu stvore info-centar, gdje će se putnici namjernici informisati o svim turističkim biserima ovog malog mjesta.

Počeli su od nule, renovirali školu i stvorili uslove za prenoćište, ručak ili samo neko osvježenje nakon duge šetnje uz obalu Sane i Korane.

- Nikada nam nije bio cilj da budemo ugostitelji. Naša misija je da razvijamo ruralni turizam, da Pecka bude prava eko-turistička destinacija, sa bogatim sadržajima za sve uzraste. Prošle godine osnovali smo firmu sa jednim investitorom i, uz Vizitor centar, na privatnoj zemlji gradimo naselje sa 11 kuća kapaciteta 50 kreveta i restoranom - priča Boro, pokazujući rukom kroz prozor u pravcu malog turističkog naselja koje tu niče.

Entuzijasti, kakav je i sam, ne odmaraju se ni kada spavaju. Njihove misli usmjerene su stalno ka realizaciji novih ideja, a Pecka je idealno tlo za takve sanjare. Zahvaljujući projektu koji realizuju sa opštinom, dodaje, razvijaju infrastrukturu za goste, bajk park, dječija igrališta, čiste staze uz Koranu, grade odmorišta, mostove i nove smjerove na penjalištu koje privlači penjače iz cijelog svijeta. Ono na šta su posebno ponosni u ovom kraju je rijeka Sana, koja izvire baš u Peckoj i čiji će izvori zajedno sa pećinom Mračaj biti zaštićeni spomenik prirode.

- Zaštićena područja privlače goste, a kako bismo svima koji dođu priuštili što bolje uslove, dotrajali drveni most zamijenićemo čeličnim. Kroz projekat koji realizuje Via Dinarika na izvoru Sane biće označena mjesta za loženje vatre, postavljen kompostni toalet, dodatne table signalizacije, mostići do vodenica, a plan je da se osigura oko 50 metara pješačke staze, kako bi i najmlađi mogli da uživaju - ističe Boro.

Sa ogromnim divljenjem priča o svakom pedlju Pecke, u koju se zahvaljujući njemu i njegovim drugarima vratila dječija graja, a točak života krenuo u nekom novom pravcu.

Porodice sa djecom, biciklisti i penjači najčešći su gosti u ovom malom mjestu, a prije nego što je pandemija virusa korona stala na put normalnom životu, penjači su hrlili u Pecku iz cijele Evrope, pa čak i iz Los Anđelesa. Sve to ne bi bilo tako da podrška i topla riječ ne stižu i od mještana, malobrojnih, ali vrijednih domaćina koji sa osmijehom dočekuju i ispraćaju svakog gosta.

- Sve što radimo, radimo da dovedemo ljude na prekrasna mjesta u selu, ali svakako da to ne bude na štetu prirode. Nadamo se da će sve ovo imati i ekonomskog uticaja na selo i mještane koji su ovdje ostali i opstali. Oni koji su ostali da žive ovdje su najvrednije što ima Pecka i trudimo se da i oni osjete sve dobrobiti ovoga što radimo. Raduju se zajedno s nama, kažu srećni su jer dolaze ljudi, čuje se dječija graja - ističe Boro i dodaje da je konačno riješen i problem odvoza smeća iz sela, tako da sada više nema nijedne prepreke da ovo malo mjesto bude eko-oaza mira. Osim toga, Pecka će uskoro postati i solarno selo, jer je u toku procedura za dobijanje dozvole za solarnu elektranu. Koliko god pričao o projektima koje radi, naš domaćin se sa osmijehom rado vraća prirodi i bogatstvu koje nema cijenu. Punog srca priča o tri izvora Sane za koje biolozi kažu da su rijetka mjesta na svijetu, gdje su na jednom mjestu baš sva tri osnovna tipa izvora, o estaveli Mračaj, koja je hidrološki fenomen, te se u proljeće ponaša kao izvor, a u toku ljeta kao ponornica. I dok svi u Peckoj čekaju da korona prođe kako bi nastavili da se druže i uživaju u festivalima, Boro ističe da odmor na selu ne treba da bude stvar povlašćenih, već da bude dostupan svima.

Nahranjeni pozitivnom energijom, uz obećanje da ćemo se vratiti čim olista i proljećni behar zamiriše Peckom, iz rajskog sela ekipu “Glasa” ispratili su veseli Žućko i Zevs.

Gljive i ptice

Boro Marić je ispričao da Vizitor centar Pecka organizuje jedinstvene škole gljivarstva. Naime, zaljubljenici u šumske plodove imaju priliku da od petka do nedjelje uče o raznim vrstama gljiva na ovom prostoru, odlaze na teren, te pripremaju ukusna jela od gljiva.

- Edukujemo ih i kako se čuvaju i konzerviraju gljive. Osim toga, slične edukacije planiramo da organizujemo za posmatranje ptica sa ornitolozima iz Šipova - rekao je Marić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana