Pakistan otvara vrata za svjetske turiste: Privlačne prirodne ljepote i kulturno bogatstvo

Agencije
Pakistan otvara vrata za svjetske turiste: Privlačne prirodne ljepote i kulturno bogatstvo

Turistički potencijal Pakistana je nesaglediv. Prirodne ljepote, kulturno bogatstvo i gostoprimstvo ove zemlje, sa impresivnim arheološkim iskopinama sa početaka civilizacije i drugom najvišom planinom na svijetu, ostaju u sjenci bezbjednosnih problema i regionalnom nestabilnošću.

Pakistan je širom otvorio vrata za turiste, a čak je nedavno i premijer Imran Kan naveo kako želi da se bogat turistički potencijal još više raširi, i da se stvore novi načini za privlačenje turista. Ono što je značajno za poboljšanje posjeta, osim olakšavanja vizne politike jeste i poboljšanje bezbjednosti, na čemu vlasti u Pakistanu još treba da rade.

 U svrhu popularizacije turizma, Pakistan je počeo da razvija marketinšku strategiju i kampanju naziva “Brendiraj Pakistan” kako bi promovisala svoj imidž u svijetu i biće domaćin sastanaka čelnika Svetskog turističkog foruma u toku ove godine.

Turistička putovanja u Pakistan bila su solidna nakon sticanja nezavisnosti od britanske vladavine 1947. godine. Šezdesetih godina 20. vijeka Pakistan je bio na “hipi putu” od Evrope ka Aziji, odnosno Indiji, ali je počeo da stagnira nakon sovjetske invazije susjednog Avganistana i tokom osamdesetih godina 20. vijeka.

Uspon modernog turizma u Pakistanu započeo je devedesetih godina 20. vijeka kada se zemlja pojavila kao destinacija za ljubitelje avantura u prirodi i zaljubljenike u slobodno penjanje i alpinizam. Naime, u Pakistanu se nalazi čuvena himalajska planina K2 koja je visoka 8.611 metara nadmorske visine što je čini drugim po visini planinskim vrhom na zemlji i proteže se preko granice Pakistana i Kine u regionu Kašmir.

Broj stranih posjetilaca koji su s turističkom vizom posjetili Pakistan u 2017. godini bio je 10.476, a naredne godine rast stranih posjetilaca iznosio je 70 odsto, tačnije 17.823, sudeći prema podacima Pakistanske korporacije za razvoj turizma. Podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni, ali smatra se da se u odnosu na 2018. godinu, turizam u Pakistanu prošle godine udvostručio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana