Nova pravila unutar EU od 1. februara

Nezavisne
Foto: tanjug

Ministri zemalja Evropske unije su dogovorili da mjere protiv širenja zaraze trebaju biti primjenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regiji iz koje dolazi.

Nova pravila vrijediće od 1. februara, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o vakcinaciji za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci (270 dana).

Izuzetak su "tamno crvene" oblasti, u kojima je visok nivo cirkulacije virusa.

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni kovid-sertifikat putnika, odnosno potvrda da je vakcinisan, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

Putnici koji imaju digitalni kovid-sertifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja, prenosi Al Jazeera.

"To će znatno pojednostaviti pravila koja se primjenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost", navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Važeća EU kovid-potvrda uključuje:

  • Potvrdu o vakcinaciji za vakcinu odobrenu na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu. Države članice EU takođe mogu prihvatiti potvrde o vakcinaciji za vakcine koja su odobrila nacionalna tijela ili SZO.

  • Negativan rezultat PCR testa dobijen najviše 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

  • Potvrdu o oporavku od korone koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

  • Od osoba koje ne posjeduju EU kovid-potvrdu moglo bi se zahtijevati da se podvrgnu testiranju prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Putnici s osnovnom funkcijom ili potrebama, prekogranični putnici i djeca mlađa od 12 godina trebali bi biti izuzeti od ovog zahtjeva.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides i komesar za pravdu Didije Rejnders pozvali su članice da primijene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU ključni za sigurno putovanje.

"Bliska koordinacija na nivou EU je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcionisanje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se osigurala jasnoća i sigurnost za ljude koji putuju unutar EU", navodi se u zajedničkom saopštenju komesara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana