"Nostalgijom" kroz Mokru Goru nakon korone

Tanjug
"Nostalgijom" kroz Mokru Goru nakon korone

MOKRA GORA - Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" u Mokroj Gori otvorio je vrata gostima koji žele da se provozaju vozom "Nostalgija" ili borave u nekom od ugostiteljskih objekata.

Na "nostalgičnu" vožnju prugom uskog koloseka prvi su stigli domaći gosti.

"Struktura gostiju je promenjena, putnici su uglavnom iz Srbije. Popunjenost voza je oko 40 odsto. Imamo dva polaska u 10,30 i 13,30 časova. Cena karte je ostala nepromenjena 900 dinara, deca od šest do 14 godina plaćaju 450, a mlađi ne plaćaju", kaže Željko Špijunović iz „Srbija voza".

Voz "Nostalgija", popularni Ćira, vozi oko dva i po sata kroz predjele između Zlatibora, Šargana i Tare, dolinim rijeke Kamišine.

Prođe kroz 22 tunela i preko pet mostova. Njegova pruga je uskog kolosjeka i čini osmicu savladavši 300 metara visine na 3,5 kilometra.

Na putovanju od Mokre gore do Šargan Vitasa zaustavlja se u stanicama Golubići pravljenim za film "Život je čudo" i Jatarama u kojima nije prodata nijedna karta.

Zastane i na vidikovcu Krst odakle se vidi kako pruga čini osmicu, ali i na Ludi kamen koji je posebno atraktivan, jer, kažu, ispunjava sve želje. 

Godišnje se kroz predjele Mokre Gore preveze i do 100 hiljada turista. Mnogi od njih pored vožnje obilaze Taru, Zlatibor, Mećavnik, Višegrad i mokrogorske izvore, među kojima su i ljekoviti Bele vode.

"Ova voda je pogodna je za lečenje zapaljenja očnih kapaka, čira na želucu i dvanestopalačnom crevu. Sam taj ambijent je fantastičan, tu je i mala šumska pruga, uža od ove kojom se gosti voze, nekada se njome građa vozila, a tu je i Crkva Jovana Krstitelja", kaže Aleksandra Milutinović, upravnica Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica".

Voz "Nostalgija" je deo Muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica" čiji su ugostiteljski i smeštajni kapaciteti spremni da, uz sve propisane mjere zaštite, prime sve turiste.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana