Njemački statistički zavod: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Grčkoj i Španiji

GS
Njemački statistički zavod: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Grčkoj i Španiji

Mnogi Nijemci najradije ljetuju u Njemačkoj. Međutim, godišnji odmor u inostranstvu je po pravilu jeftiniji, posebno u Albaniji ili Turskoj. Hrvatska je jeftinija od Njemačke, ali je skuplja od Grčke ili Španije.

Godišnji odmor na jugu Evrope je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji. To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je uporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u evropskim državama, prenosi Kliks.ba.

Rast troškova energenata i hrane utiče na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih Nijemaca za turistička putovanja, ukazali su njemački statističari.

- Međutim, posebno u južnoevropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Evrope cijene gastronomskih ili hotelskih usluga su znatno niže nego u Njemačkoj - dodaju u Destatisu.

Turska je 56 odsto jeftinija od Njemačke

Cijene u Turskoj i Albaniji su bile najniže među državama koje je “pročešljao” Savezni zavod za statistiku. U obje te države su cijene turističkih usluga bile za 56 odsto niže nego u Njemačkoj. U Portugalu i Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28 odsto niži nego kod kuće.

U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18 odsto manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i Kipru 17 odsto manje, dok je u Grčkoj ušteda iznosila čak 21 odsto.

Još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumuniji, gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46 odsto jeftinije nego u Njemačkoj. Hrvatska je, sudeći prema navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

Što se tiče zemalja na jugu Evrope, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene, najskuplja je bila Italija. Međutim, i na Apeninskom poluostrvu su cijene, tvrde njemački statističari, u hotelima ili restoranima u istraženom periodu bile pet odsto niže nego u Njemačkoj.

Švajcarska je 61 odsto skuplja od Njemačke

Za građane Njemačke je odmor na sjeveru Evrope ili u nekim susjednim državama skuplji od ljetovanja u Njemačkoj. Od svih istraženih zemalja, u martu je najskuplja bila Švajcarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61 odsto više nego u Njemačkoj. Skuplje su i među Nijemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške, i to za više od 40 procenata.

Finska je nešto manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Njemačke. Tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25 procenata skuplji nego u Njemačkoj. U Irskoj su turisti morali platiti 21 odsto više, odmor u Švedskoj je bio 17 odsto skuplji nego u Njemačkoj, a u Austriji 15 procenata.

U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u martu se za hotelske smještaje i posjete restoranima moralo platiti osam odsto više nego u Njemačkoj, objavili su u Destatisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana