Ništa ne opstaje u Dalolu: Vizuelno prelijepa depresija u kojoj ne žive ni najsitniji organizmi

Agencije
Ništa ne opstaje u Dalolu: Vizuelno prelijepa depresija u kojoj ne žive ni najsitniji organizmi

Bez obzira na nepovoljne uslove, mikroorganizmi uspijevaju da opstanu gdje god da se pronađu, međutim, istražujući nepogodna mjesta za život na zemlji naučnici su otkrili da postoji mjesto od kojeg su "odustali“ čak i uporni mikroorganizmi.

Naučnicu su pojedine oranizme testirali na ekstremno niskim i visokim temperaturama, i uspjeli su da prežive, ali u vizuelno prelijepom Dalolu ne opstaju, jer je ispunjen sumpornim jamama, otrovnim gasovima i barama s kiselom soli.

Dalol se nalazi u pustinji Danakil, Afarska depresija u Etiopiji. Na mjestu gdje se sudaraju tri tektonske ploče, cijelo ovo područje je veoma nepredvidivo i surovo. Za sada se nalazi 100 metara ispod nivoa mora i još uvijek tone.

Ovo je jedno od najtoplijih mjesta na svijetu, zvanično najtoplije nenaseljeno, gdje temperatura čak ni zimi nije ispod 45 stepeni Celzijusa, a takođe je i mjesto najaktivnijih vulkanskih područja. Unutar kratera nalazi se vruća, slana i kisela voda, a i sam krater je pun soli i otrovnih gasova zbog kojih ni "sveotporni" mikroorganizmi ne mogu da podnesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana