Nepal: Himalaji ponovo otvoreni za planinare

Tanjug
Foto: Arhiva

KATMANDU- Avanturisti i planinari koji žele da osvoje neki od vrhova na Himalajima ponovo mogu da krenu put Nepala, prvi put u posljednjih sedam mjeseci, jer su vlasti odlučile da otvore granice za strane posjetioce.

Planinski turizam je glavni izvor prihoda u Nepalu i zatvaranja koja su uslijedila nakon proglašenja pandemije ostavila su bez posla oko 800 hiljada ljudi.

Otvaranje se za sada odnosi samo na planinare koji žele da se penju na neki od poznatih himalajskih vrhova.

U Nepalu se nalazi 8 od 14 najviših planinskih vrhova na svijetu, uključujući i najviši Mont Everest (8.848 metara n.v.).

Umjesto vize, svi koji žele da putuju u Nepal moraće prethodno da dobiju odobrenje, daju na uvid detaljan plan svog kretanja, iznajme opremu od lokalnih firmi i obezbijede osiguranje koje pokriva i kovid-19, preneo je AP.

Prije puta dužni su da se testiraju na kovid-19, po dolasku u Nepal da ostanu sedam dana izolovani u hotelu u Katmanduu, a potom da se ponovo testiraju prije nego što im se izda dozvola da krenu put Himalaja.

"Nastojimo da oživimo turizam koji je ozbiljno pogođen pandemijom, ali istgovremeno nismo spremni da riskiramo", ukazao je generalni direktor nepalskog sekretarijata za turizam Rudra Sing Tamang.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana