Nebrušeni dijamant za kojim Evropa ludi: Nije sve u moru

B92
Nebrušeni dijamant za kojim Evropa ludi: Nije sve u moru

Prirodne ljepote Crne Gore niko ne dovodi u pitanje.

Iako je komšijska zemlja poznatija po prelijepom Jadranu, spoj planine i mora jedinstven je u Evropi. Crna Gora na maloj površini, osim mora, krije još nebrojeno rijeka i kanjona rezervisanih samo za iskusne avanturiste. Pročitajte i koje.

Kanjon Tare

Najdublji kanjon u Evropi, a drugi najdublji na svijetu nakon Velikog kanjona Kolorada u SAD. Dugačak je 78 kilometara, a njegova dubina ide i do 1.300 metara. “Suza Evrope”, kako je drugačije zovu, jeste velika prirodna i turistička atrakcija ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi.

Kanjon Pive

Dio evropske rute E 762 na jugozapadu Crne Gore blizu granice sa BiH. Putovanje je nabijeno adrenalinom dok se Piva vješto probija kroz planine Bioč, Volujak, Maglić i Pivsku planinu. Izvrstan panoramski pogled, mnogo serpentina duž 33 kilometra dugog puta u kom kanjon dostiže dubinu i do 1.200 metara.

Kanjon Morače

Čuveni, da ne kažemo ozloglašeni kanjon predstavlja jedan od najspektakularnijih puteva u svijetu. Ispresecan velikim brojem litica i tunela i divlje ljepote koja drži vozače na konstantnom oprezu. Kanjon rijeke Morače dijeli Sinjevačke planine, a nalazi se između Podgorice i Kolašina. Duž kanjona Morače obavezna su i stajanja kako biste se divili prelijepim kontrastima – tamnim liticama, zelenim rijekama i bijelim vrhovima Bjelasice. Ljepota koja plaši!

Kanjon Nevidio

U centralnom dijelu Crne Gore na samo 55 kilometara od Nikšića nalazi se kanjon Nevidio, dio rijeke Male Komarnice koja izvire u podnožju južnih padina Durmitora, u Dobrom Dolu. Rijeka ponirući prolazi između vrhova Boljskih greda i Lojanika da bi se ponovo pojavila u pitomoj dolini. Baš taj prolaz naziva se kanjon Nevidio i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju, ali i mjesto kroz koje prolaze samo najhrabriji i istinski ljubitelji prirode. Kanjon s pravom novi ime Nevidio jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i ljudskom oku postaje nevidljiva naredna skoro dva kilometra. Nakon dva bezuspješna prolaska prvi su ga otkrili članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića 1965. godine, te sa oskudnom opremom istraživali ljepotu na koju ljudsko oko nije naviklo.

Kanjon Mrtvice

Malo poznati dragulj svih ljubitelja hajkinga koji se nalazi na samo 40 kilometara od Podgorice. Ljepota kanjona oduzima dah svima koji se odvaže da ga prođu, a veliki broj mostića, čista tirkizna voda koja juri svojim putem i vodopadi samo su dio rute koji će znatiželjni avanturisti morati da prođu. Tek poneka rustična kućica i farma dočekaće vas u dolinama okruženim velikim stijenama. Tu se nalazi i jedinstveni most koji je 75 odsto otvoren, a urezan je u liticu i počinje na oko pet kilometara puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana