"Najstarije pagansko svetilište": Arktikhendž obasjan polarnim svjetlom

Agencije
"Najstarije pagansko svetilište": Arktikhendž obasjan polarnim svjetlom

U selu Raufarhofn na Islandu, najudaljenijem selu ka sjeveru, izgrađena je znamenitost po imenu Arktikhendž, koja liči na englesku građevinu, s tim da uz auroru borealis izgleda mnogo misterioznije.

Iako je Arktikhendž novijeg datuma, tačnije projekat je započet 1996. godine, raspored stijena i mjesto na kojem je građen pravljen je tako da bude u skladu sa drevnim nordijskim vjerovanjima.

Glavna inspiracija je pronađena u poemi Voluspe koje je napisano kao proročanstvo. U toj poemi se spominju 72 patuljka koji predstavljaju godišnja doba iz poeme, pa je i Arktikhendž izgrađen iz 72 mala kamena bloka koja okružuju četiri velika koja se nalaze oko blokova koji se nalaze u sredini kruga.

Svaki od ovih blokova predstavlja neki asprekt iz drevne nordijske kulture. Posjetioci treba da kroz tri kamena gledaju u zeleno "ponoćno sunce" koje se u zavisnosti od sezone prikazuje drugačije.

Artikhendž nije u potpunosti završen, pa kameni blokovi djeluju kao masivne kapije. Oni koji su posjetili ovo mjesto često se našale da bi kroz nekoliko generacija Arktihendž moglao da bude proglašen za jedno od najstarijih paganskih svetilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana