Najskuplji obrok u životu: Američki turista kažnjen sa 450 evra

GS
Foto: Ilustracija

Turista iz SAD-a je, kako piše CNN, oko jedan sat ujutru sjedio na ivici fontane Katekumeni i jeo, a onda ga je zaustavila policija i kaznila zbog zakona o zaštiti spomenika koji su osmišljeni kako bi se održao pristojan izgled grada.

Fontanu je između 1588. i 1589. izgradio arhitekt i vajar Đakomo Dela Porta, a restaurirana je 1997. godine. Zaštićena je pravilima koja su prvi put uvedena 1970-ih kako bi se očuvale istorijske fontane, kipovi i drugi spomenici. Ažurirani zakoni sa fokusom na održavanje "ekološkog uređenja" grada su na snazi ​​od 2019.

Zaštita od prekomjernog turizma?

Pravila, osim zabrane jela, uključuju i zabranu konzumiranja alkoholnih pića na ulici, organizaciju ture obilaska barova s alkoholnim pićima i kupanje u gradskim fontanama.

Lokalna policija je saopštila da je prošlog vikenda imala više od 300 slučajeva. Policijski službenici mogu da izdaju novčane kazne, pa čak i da zabrane ljudima pristup određenom području u periodu od 48 sati. Oni koji ponove prestupe, mogu da dobiju zabranu pristupa u trajanju do 60 dana.

Kada su uvedena ova pravila, gradsko vijeće je reklo da se ona "bave mnogim aspektima gradskog života, s posebnom pažnjom na poštovanje umjetničke i kulturne baštine glavnog grada".

Pravila su takođe u službi borbe s prekomjernim turizmom, jer Rim ima problem prevelikog broja posjetilaca. Prije pandemije virusa korona, U Rim je svake godine stizalo oko 10 miliona turista, javlja B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana