Najpoželjnije praznične destinacije u Evropi: Zimske čarolije od muzeja do polarne svjetlosti

G.S.
Najpoželjnije praznične destinacije u Evropi: Zimske čarolije od muzeja do polarne svjetlosti

Vrhunac sezone putovanja u Evropi je ljeto, ali za sve one koji više vole hladnije vrijeme, mnogi evropski gradovi mogli bi da budu prava fantazija.

Si-En-En je nedavno objavio pet najpoželjnijih gradova koje vrijedi posjetiti u januaru sljedeće godine i doživjeti pravu čaroliju.

Firenca, Italija

Jedna od omiljenih destinacija u Evropi za sve posjetioce može da ponudi pravu hladnu zimsku bajku. No, prije svega, može da ponudi posebne praznične ugođaje u malim lokalima i praznično uređenim zatvorenim prostorima. Muzeji su posebna priča za hladne zimske dane, te su tako preporuke za posjetioce Uffizi galerija (mjesto gdje je slika “Rođenje Venere” Sandra Botičelija), te galerija Akademija, mjesto Mikelanđelove skulpture David.

Zima je prilika i da se u Firenci istraže brojni drugi muzeji, uključujući muzej Opere del Duomo i Palaco Stroci.

Tromzo, Norveška

Ako ste ljubitelj prave zime, sjever Norveške i Tromzo su prava lokacija koju u januaru treba da posjetite. Prvo što je značajno za januar u Tromzu je godišnji Festival arktičke svjetlosti (koji nazivaju i Festival polarne svjetlosti). Ovaj muzički festival traje od 23. januara do 2. februara, a svi koji odluče da se prepuste ovoj hladnoj muzičkoj avanturi imaće priliku da čuju sve od džeza pa do kamerne muzike.

Druga aktivnost koja je prava zimska poslastica je lov na polarnu svjetlost i njeno posmatranje. Duge polarne noći, posebno u januaru, pružaju mogućnost fantastičnog pogleda na Auroru borealis.

Monte Karlo, Monako

Ovo luksuzno mjesto Mediterana je lijepo tokom čitave godine, ali januar je poseban za sve ljubitelje moto-trka i jedan od glavnih razloga za posjetu. U januaru sljedeće godine, od 20. do 26. u Monte Karlu biće održan 88. Reli Monte Karlo.

Za sve one koji ne uspiju da posjete ovu smotru, uvijek je dostupna postavka kolekcije automobila princa Ranijera, u kojoj je moguće vidjeti automobile od “rols rojsa” do “alfa romea”.

Što se vremena tiče, Monte Karlo je zimi pogodno mjesto za sve one koji vole da osjete samo malo hladnoće i ne vole da posjećuju sjeverne dijelove Evrope.

Gštad, Švajcarska

Mjesto Gštad, kod Berna u Švajcarskoj nudi prave zimske avanture u januaru. Prva od njih je Međunarodni festival letećih balona, koji će biti održan od 25. januara do 2. februara. Pravu avanturu svi mogu da iskuse leteći balonom i posmatrajući alpske predjele i plavetno švajcarsko nebo. Jedan od takođe interesantnih festivala je i Festival zimskog bicikla (koji će biti održan od 17. do 19. januara) i prava je adrenalinska bomba za sve ljubitelje biciklizma i zimskih avantura.

Takođe, osim januara, svako može mimo festivala da uživa u brojnim skijalištima u ovom mjestu, a za one malo veće avanturiste postoji čak skijanje i na glečerima.

Kanarska ostrva, Španija

Na petom mjestu, nakon hladne Švajcarske i Norveške, na listi se našla i jedna malo toplija destinacija - Kanarska ostrva.

Temperature na Kanarskim ostrvima su zimi nešto niže, ali se ne spuštaju ispod 20 stepeni.

Brojne plaže pružiće pravo zadovoljstvo onima koji vole da uživaju u dugim šetnjama, a za one malo smjelije, tu su predivni vulkanski predjeli i Sijamski park. Takođe, svako ko u januaru posjeti Kanarska ostrva, imaće priliku da posjeti i Međunarodni muzički festival, koji će trajati od 9. januara do 9. februara, a jedan od učesnika je i Filharmonijski orkestar iz Londona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana