Najljepši gradovi svijeta nestvarnog kolorita: Okupani bojama tjeraju i najtmurnije oblake

G.S.
Najljepši gradovi svijeta nestvarnog kolorita: Okupani bojama tjeraju i najtmurnije oblake

Šarene, živopisne građevine, koje svojim bogatim koloritom tjeraju i najtmurnije oblake, ne moraju biti sagrađene samo u mašti.

Postoje bajkovita mjesta koja se bojama izdvajaju iz gomile sivih gradova, okovanih betonom i željezom.

Bez obzira da li su sve zgrade u istoj nijansi, ili je, još bolje, svaka kuća u drugoj boji, veseli gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije, već uveliko podižu i raspoloženje. Čak i kada po često vlažnom vremenu izađu napolje, stanovnici ovih gradova, ali i turisti tvrde da im šarenilo ulica izmami osmijeh.

Havana, Kuba

Prestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji. Havana nudi šarenilo suvenira na tržnicama, plesno raspoloženje u gotovo svakom bistrou s lokalnim izvođačima vrućih ritmova salse, rumbe i mamba.

Savjet: Oni koji imaju sreće da posjete Kubu, obavezno treba da obiđu i gradić Trinidad. Šaren je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.

Bristol, Engleska

Živopisnim kućama Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kroz brdoviti grad protiče rijeka Ejvon zahvaljujući kojoj postoje duboke klisure. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde. Dodajte tome pojedinačno obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu ćete pronaći boje.

Savjet: Ne treba da propustite šetnju kroz četvrt Harborsajd, a šetajući se duž rijeke uživaćete u savršenom pogledu na kvartove Redklif i Klifton. Zanimljivo je kako se litica krije čak i u njihovim imenima. Posjetioci ovdje imaju priliku i da fotografišu čamce jarkih boja privezane odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.

Burano, Italija

Kada posjećuju Veneciju, mnogi turisti dolaze samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posjete i Burano. Međutim, najšarenije ostrvo na svijetu Burano se često zanemaruje. Oni koji krenu iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje ih ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gdje i danas starice sjede napolju i pletu čipku po kojoj je ostrvo poznato.

Legenda: Mještani Burana rado prepričavaju legendu koja kaže da su kuće oslikane jarkim bojama kako bi ih u gustoj magli mogli prepoznati ribari.

La Boka, Buenos Ajres, Argentina

Buenos Ajres je ogroman grad koji je dobro podijeljen na četvrti, od kojih je svaka prepoznatljiva. La Boka je ona puna kolorita. U ovoj četvrti se nalazi Kaminito ulični muzej u kome su kuće svijetle i šarene, ulična umjetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše. Možda previše turistički, ali je i zabavno u isto vrijeme.

Savjet: Na ulicama Kaminita, svakog dana su otvorene tezge u okviru umjetničke i zanatske pijace, ali je najbolje posjetiti ih vikendom.

Bo Kap, Kejptaun, Južna Afrika

Bo Kap je četvrt u centralnom Kejptaunu i kada su u pitanju najkoloritniji gradovi svijeta, mora se i on naći na listi. Ovdje živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele i idealne za “Instagram”, već imaju i dublju priču: ovaj kvart je nekada bio mjesto gdje su živjeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije. Dok su bili robovi, kuće su im bile bijele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u bilo koju boju koju žele.

Palamitas, Meksiko

Dok mnoge vlade usmjeravaju dio svojih sredstava za čišćenje ulica gradova od grafita, vlasti Meksika su pozvale lokalne umjetnike da stvore ono za šta tvrde da je najveći mural u zemlji. Radnička četvrt Las Palamitas nalazi se u gradu Pačuka koji je udaljen oko 100 kilometara od Meksiko Sitija. Za kvart Las Palamitas u ovom gradiću može se reći da podsjeća na jedan veliki mural.

Nihavn, Kopenhagen

Još jedan grad s prekrasno obojenim kućama iz 17. vijeka je Kopenhagen, čije se šarene zgrade nalaze na sjevernoj strani stare luke Nihavn, gdje je nekad živio i bajkopisac Hans Kristijan Andersen.

Zanimljivost: Kao i svaka luka, Nihavn je u to doba bio pun krčmi koje su bile omiljeno okupljalište mornara i prostitutki. Na samom ulazu u kanal s morske strane i danas stoji zgrada koja je nekad bila kupleraj (danas je hotel).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana