Motovun, ljupki zavičaj Velog Jože

Velibor Tripić
Motovun, ljupki zavičaj Velog Jože

Vladimir Nazor najbolje opisuje Istru u svojoj “Pjesmi o Istri”. Motovun mu je bio inspiracija i za drugo njegovo djelo “Veli Jože”, priču o dobrom divu koji živi u okolnim šumama.

Motovun je srednjovjekovni gradić, koji se nalazi na vrhu jednog brežuljka. Oko njega se nalaze načičkani vinogradi, najčešće je to istarski teran, čije lišće u jesen prelazi u jarko crvenu boju, koja ovom gradiću daje posebnu ljepotu. Do vrha grada od podnožja ima nekoliko kilometra.

Tokom turističke sezone autobus vozi na svakih pola sata od rampe do ulaza u grad, gdje počinju uske ulice. Do glavnog trga, koji se nalazi na samom vrhu grada, od mjesta dokle autobus vozi ima još 800 metara. Ko voli da šeta ne mora da ide autobusom, već mu se pruža mogućnost da izbroji hiljade motovunskih stepenica koje vode od podnožja pa sve do samog vrha grada. Po čemu je ovaj grad i poznat.

Šetajući tako uz motovunske stepenice, pa kasnije i uske ulice ne možete, a da ne maštate o tome kako su nekada mještani poslije rada u vinogradu morali preći još hiljade stepenica da bi došli svojim kućama. Kako se prije živjelo u Motovunu možete samo da maštate, jer je on sada turistički gradić, prepun vinograda, apartmana, suvenirnica, restorana, iz kojih se šire mirisi tartufa.

Restorani su za turiste malo dubljeg džepa. Kafa, sok i ostala pića imaju korektnu cijenu. Ali ako želite da fino jedete i da probate istarske pljukance, teran, sir i ostale specijalitete, najbolje ja da nađete agrodomaćinstvo koje  služi tradicionalna jela i namirnice koje samo proizvodi.

Tu ćete osjetiti pravo istarsko gostoprimstvo. Shvatićete da je u stvari to što Istru čini posebnom i da je svaki njen stanovnik zapravo Veli Jože - dobar, vrijedan, pošten, što ih u stvari čini divovima.

U ovom mjestu održava se i Motovunski filmski festival, koji svake godine u julu okupi brojne stvaraoce. Prvi put je održan 1999. godine, a njegov osnivač je reditelj Rajko Grlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana