Montirana scena ili žudnja za hranom? Turisti iz cijelog svijeta hrle da vide čudan fenomen VIDEO

24sedam
Foto: Profimedia

Dok putujete kroz Maroko, možda ćete ugledati neke koze kako vise na granama arganije žvaćući neko zeleno ili smeđe voće nalik pasulju.

Drvo je bodljikavo i trnovito, tako da mnoga stvorenja nikada ne bi rizikovala da se popnu na njega, ali ove koze sa tim izgleda nemaju nikakav problem.

Kako su prirodni izvori hrane za životinje u zemlji oskudni, koze su prilično odlučne da na sve načine dođu do slatkog zalogaja. Ako su pojele svo voće koje nisko visi, skočiće na grane i jesti sve što im je dostupno.

Koze su nevjerovatno spretne kada je u pitanju kretanje po drveću, iako uglavnom samo stoje na jednom mjestu.
Ipak, ima i drugačijih izvještaja koji potvrđuju da nije riječ o fenomenu, već o manipulaciji te da možda i nije sve baš onako kako se čini.

Naime, britanski ekolog i fotoreporter Aron Gekoski nedavno je rekao za medije da vjeruje da neki farmeri u Maroku na silu stavljaju koze na drveće kako bi privukli turiste. Gekoski je dodao da farmeri često rotiraju umorne koze polovinom dana i zamijenjuju drugim. Sve sa ciljem naplaćivanja fotografisanja kraj ovog neobičnog prizora. 

I dok farmeri kažu da samo koriste dostupnu poslovnu priliku, dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja zabrinute su da ova praksa nije u najboljem interesu koza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana